Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful adjunct al Procuraturii Chișinău,…

Șeful adjunct al Procuraturii Chișinău, Adrian Popenco, cel care l-a audiat pe Șor în urma autodenunțului din 2015, pleacă din sistemul procuraturii

Foto: sputnik.md

Șeful adjunct al Procuraturii Chișinău, Adrian Popenco, cel care l-a audiat pe Șor în urma autodenunțului din 2015, pleacă din sistemul procuraturii. La moment, atribuțiile șefului adjunct al Procuraturii Chișinău sunt exercitate de către o echipă de manageri din cadrul Procuraturii.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale, a menționat că Adrian Popenco a depus cerere de demisie din sistemul procuraturii din propria inițiativă, ultima zi de lucru a lui fiind vineri, 31 decembrie.

La moment atribuțiile acestuia sunt exercitate de echipa de manageri ai Procuraturii municipiului Chisinau până la identificarea persoanei care va exercita temporar interimatul funcției. Ulterior, funcția vizata urmează a fi scoasa la concurs conform procedurilor legale” a declarat Mariana Cherpec.

În iulie 2019, Adrian Popenco a fost delegat la Procuratura Anticorupție (PA) în funcția de șef-adjunct, de către fostul șef al PG, Eduard Harunjen. Numirea lui Popenco a avut loc la scurt timp după ce Adriana Bețișor a renunțat la funcția de procuror-șef interimar al PA. Ulterior, în august 2019, Popenco a revenit la Procuratura municipiului Chișinău printr-un semnat de către procurorul general interimar Dumitru Robu. Detalii aici

Din 2017 până în 2021, Adrian Popenco a ocupat funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău. Anterior, în 2013, acesta a exercitat funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, după care a exercitat și funcția de procuror interimar anticorupție.

La 15 octom­brie 2015, Vlad Filat a fost reţi­nut de ofi­ţe­rii şi pro­cu­ro­rii anti­co­ru­pţie. Cu doar trei zile mai devreme, Ilan Şor, afa­ce­ris­tul şi pri­ma­rul de Orhei, a depus un auto­de­nunţ, iar la 13 octom­brie, acesta a fost audiat la sediul său din incinta Casei Sin­di­ca­te­lor de şeful inte­ri­mar al Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie, Adrian Popenco. În auto­de­nunţ, Şor a recla­mat că i-ar fi dat în ulti­mii cinci ani fos­tu­lui pre­mier Filat apro­xi­ma­tiv 250 mili­oane de USD în schim­bul unor ser­vi­cii, dar şi că ar fi fost par­te­ner cu lide­rul PLDM în câteva afa­ceri, inclu­siv în cea legată de Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM).