Principală  —  IMPORTANTE   —   Șefa Parchetului European, Laura Codruța…

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, va semna la Chișinău un acord de lucru cu Procuratura Generală

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, efectuează o vizită în R. Moldova pentru a semna un acord de lucru cu Procuratura Generală, anunță Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

Oficialul european va avea în cadrul vizitei, care se va desfășura în perioada 12-14 iulie, întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, reprezentanți ai Procuraturii Generale, procurori anticorupție și combatere a crimei organizate, precum și cu societatea civilă, potrivit Delegației UE.

Marți, 12 iulie, Laura Kövesi va susține o conferință de presă comună cu Sergiu Litvinenco, după întâlnirea cu ministrul Justiției, la Reședința de Stat, la ora 16:25.

În ianuarie 2021, președinta R. Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Bruxelles cu procurora-șefă a Parchetului European. Maia Sandu spunea atunci că vrea să colaboreze cu instituția europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiției în R. Moldova.

Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe Laura Codruţa Kovesi drept prima şefă a Parchetului European.

Parchetul European este un organ independent al UE însărcinat cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depăşeşte 10 milioane de euro). În acest scop, Parchetul European desfăşoară investigaţii, efectuează acte de urmărire penală şi exercită acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.