Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Ședința preliminară în dosarul…

(VIDEO) Ședința preliminară în dosarul Șor, amânată. Avocații au cerut timp pentru a studia materialele cauzei penale

privesc.eu

Ședința preliminară de astăzi în dosarul Șor a fost amânată, după ce magistrații instanței sectorului Buiucani au admis solicitarea apărătorilor de a li se acorda timp pentru a lua cunoștință cu materialele cauzei penale.

„Avocații apărării au înaintat o cerere pentru a fi amânată ședința pentru a lua cunoștință cu materialele cauzei penale și a-și expune poziția vizavi de persoanele care urmează a fi audiate în calitate de martori și probe ai apărării. Ei urmează să vină cu o listă și să facem și noi cunoștință.”, a declarat procurorul pe caz, Andrei Băeșu. Acesta a precizat că urmează să ceară prelungirea mandatului de arest la domiciliu, dar nu va solicita plasarea acestuia într-o instituție de detenție preventivă.

La rândul lor, avocații lui Șor au declarat că au prezentat astăzi instanței două demersuri: acordarea termenului suplimentar pentru a face cunoștină cu materialele cauzei și revocarea măsurii preventive și aplicarea unei măsuri non-prevative de libertate.

Avocații au refuzat să vorbească despre probele sau lista de martori ai apărării, motivând prin faptul că nu au dreptul și nu este corect să divulge detaliile cauzei penale.

„Niciun argument legal ca Ilan șor să fie reținut în regim de arest la domiciliu nu există, materialele dosarului penal sunt formate, toate dovezile pe care Procuratura a dorit sau a putut să le prezinte se află deja în dosar, nu mai poate să apară ceva nou. Nu este justificat niciun criteriu prevăzut de Codul de Procedură Penală pentru deținerea în arest la domiciliu. El nu poate influența martorii și nu are necesitatea de a o face.”, a declarat avocatul Denis Ulatov.

Următoarea ședință de judecată va avea loc la 19 septembrie, cu o zi înainte de expirarea mandatului de arest la domiciliu.

Actu­a­lul pri­mar de Orhei este învi­nuit de escro­che­rie şi spă­lare de bani, a fost tri­mis în jude­cată. Pro­cu­ro­rii îl acuză pe Şor de fap­tul că timp de trei săp­tămâni, între 4 şi 25 noiem­brie 2014, ar fi obţi­nut, prin înşe­lă­ciune, peste 5 mili­arde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spă­lat prin inter­me­diul a zeci de com­pa­nii offshore. Suma a fost con­fir­mată şi de memo­ran­du­mul KROLL, pre­zen­tat la soli­ci­ta­rea orga­nu­lui de urmă­rire penală, anu­nţă Ser­vi­ciul de Presă al Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG).

Ilan Şor a fost reţi­nut pe data de 22 iunie pen­tru 72 de ore, iar pe 24 iunie a pri­mit man­dat de arest pen­tru 30 de zile. Pe 21 iulie 2016 man­da­tul de arest a fost pre­lun­git pen­tru alte 30 de zile. Vineri, 5 august, Cur­tea de Apel (CA) Chi­şi­nău a admis însă recur­sul avo­ca­ţi­lor şi l-a tri­mis pe Şor în arest la domi­ci­liu.

Foto: privesc.eu