Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședință importantă la CSM: Discuții…

Ședință importantă la CSM: Discuții despre alegerea unui nou președinte, dar și judecători noi la CSJ și Curtea de Apel Chișinău

Marți, 23 ianuarie 2018,  în ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va discuta despre alegerea unui nou președinte al instituției. Tot  în ședința de marți se va alege un nou judecător la Curtea Supremă de Justiție,  post la care țintește doar un singur magistrat, care activează în prezent la Curtea de Apel Chișinău. Și în această instanță va ajunge un judecător nou, pentru acest fotoliu fiind înregistrați 5 candidați.

Alegerea președintelui CSM este primul subiect pe ordinea de zi a ședinței de marți, 23 ianuarie 2018. Actualul președinte al instituției este Victor Micu, ales în funcție în luna iunie 2014, în detrimentul lui Dumitru Visternicean.

În ședința de marți se va alege un nou judecător la Curtea Supremă de Justiție. Fotoliul este râvnit însă de un singur magistrat: Elena Cobzac de la Curtea de Apel Chișinău. Aceasta a fost evaluată cu calificativul excelent de Colegiul de Evaluare și cu  91 de puncte din partea Colegiului de Selecție. Cobzac este judecătoare din 1996, iar la Curtea de Apel Chișinău din anul 2014.

Într-un alt concurs, pentru funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău candidează cinci persoane: Mihail Diaconu, Ala Malîi și Ina Dutca de la Judecătoria Chișinău, Boris Talpă de la Judecătoria Criuleni și Maria Chiperi de la Judecătoria Anenii Noi. Cel mai mare punctaj îl are Mihail Diaconu (foto sus), judecător vizat anterior în articole ale ZdG. Mihail Diaconu, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în aprilie 2009 a judecat tineri în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP). La începutul lunii februarie 2014, acesta a fost considerat de către membrii Colegiului pentru selectarea şi cariera judecătorilor „apt” pentru a candida la funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Deși, de atunci a participat la concursuri, nu a reușit să-și câștige dreptul de a fi promovat.

În aprilie 2009, Mihail Diaconu îndeplinea funcţia de judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani. Conform raportului Comisiei Nagacevschi, care a investigat evenimentele din 7 aprilie 2009, acesta s-a deplasat în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP), unde a admis toate cele nouă demersuri înaintate de procuror, privind aplicarea arestului preventiv a persoanelor reţinute. Diaconu, însă, spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la evenimentele din aprilie 2009, şi-a păstrat intactă funcţia.

După ce, pe 15 octombrie 2013, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), era admisă cererea judecătorului Diaconu privind participarea la concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător la CA Chişinău, pe 3 februarie 2014, membrii Colegiului pentru selectarea şi cariera judecătorilor, condus de Svetlana Filincova, i-au acordat acestuia, în urma examinării dosarului personal, 70 de puncte. Conform hotărârii Colegiului, judecătorului „din iad” i-au fost recunoscute mai multe merite. Totodată, în hotărâre nu se face în niciun moment referire la comportamentul magistratului în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Ședința CSM va începe marți, 23 ianuarie 2018, de la ora 09.00. ZdG te va ține la curent cu deciziile care se vor lua.