Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședința de judecată preliminară în…

Ședința de judecată preliminară în dosarul Platon a fost amânată

Ședința de judecată în cazul Platon a fost amânată pentru ziua de mâine, 24 noimebrie, ora 12:00.
„Inculpatul Platon a cerut timp pentru examinarea demersului pe care l-am făcut. Consider că acest lucru se face pentru a tergiversa cazul”, a declarat procurorul Andrei Băeșu.

Vea­ce­slav Pla­ton este cer­ce­tat penal pen­tru escro­che­rie şi spă­la­re de bani în pro­porţii deo­se­bit de mari, fapt ce a con­dus la pre­ju­di­ci­e­rea Băn­cii de Eco­no­mii cu apro­xi­ma­tiv 800 mili­oa­ne de lei. Pro­cu­ro­rii au ajuns la con­clu­zia că banii, obţi­nu­ţi prin înşe­lă­ciu­ne sub for­mă de cre­di­te, au fost trans­fe­ra­ţi pe con­tu­ri­le mai mul­tor com­pa­nii off-shore, pen­tru a le deghi­za pro­ve­nienţa ile­ga­lă, iar ulte­ri­or, o par­te din ei a fost uti­li­za­tă pen­tru stin­ge­rea unor cre­di­te obţi­nu­te ante­ri­or de către învi­nu­it în băn­ci­le din R. Mol­do­va.

În fapt, învi­nu­i­tul ar fi bene­fi­ci­at de cre­di­te în valoa­re de pes­te 800 mln lei de la BEM, uti­li­zând per­soa­ne inter­pu­se care, pen­tru obţi­ne­rea bani­lor, au gajat acțiu­ni la Mol­din­com­bank, com­pa­nia ASITO, bunu­ri imo­bi­le ce aprţi­neau Mol­din­com­bank, pre­cum şi bunu­ri din Fede­ra­ţia Rusă. Banii au ajuns însă pe con­tu­ri­le a zeci de fir­me off-shore, dar şi a unor com­pa­nii şi insti­tu­ţii finan­ci­a­re din Rusia, Leto­nia şi Ucrai­na. Toa­te aces­tea pen­tru a le con­fe­ri o pro­ve­nienţă lega­lă.

În pre­zent, pro­cu­ro­rii au apli­cat seches­tru pe bunu­ri, părţi soci­a­le ale com­pa­ni­i­lor rezi­den­te, ce apa­rţin învi­nu­i­tu­lui, şi con­tu­ri ban­ca­re în valoa­re de apro­xi­ma­tiv 700 mln de lei.

Dacă va fi găsit vino­vat, Vea­ce­slav Pla­ton ris­că până la 15 ani de închi­soa­re pen­tru escro­che­rie şi 10 ani pen­tru spă­la­re de bani.

La 25 iulie curent Pla­ton a fost anun­țat în cău­ta­re inter­națio­na­lă de către Pro­cu­ra­tu­ra Anti­co­rup­ție din Chi­și­nău, fiind cer­ce­tat într-un dosar penal pen­tru spă­la­re de bani și escro­che­rie în pro­por­ții con­si­de­ra­bi­le. În ace­eași zi, aces­ta a fost reți­nut de auto­ri­tă­ți­le ucrai­ne­ne în cen­trul ora­şu­lui Kiev, pe când aces­ta ieşea dintr-o clă­di­re în care au sedi­ul mai mul­te din­tre fir­me­le sale, iar PG a emis un man­dat de arest pe nume­le aces­tu­ia. La 29 august curent, Pla­ton a fost extră­dat orga­ne­lor de drept din R. Mol­do­va, iar din 30 august, omul de afa­ce­ri se află în arest la Peni­ten­ci­a­rul nr. 13 din capi­ta­lă.