Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Secretara generală a Consiliului Europei,…

Secretara generală a Consiliului Europei, despre concluziile grupului Ad-Hoc privind reforma justiției

Foto: coe.int

Percepția corupției în R. Moldova rămâne la un nivel înalt, inclusiv în ceea ce privește sistemul judiciar. Aceasta este opinia experților grupului Ad-Hoc al Consiliului Europei privind reforma justiției, care s-au aflat în perioada 20 – 21 ianuarie, la Chișinău. Secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a emis o declarație oficială în urma vizitei grupului de experți la Chișinău, prin care subliniază că reforma justiției trebuie să reflecte obligațiile țării în calitate de stat membru al Consiliului Europei.

„Potrivit experților noștri, percepția corupției rămâne, din păcate, ridicată, inclusiv în ceea ce privește sistemul judiciar. Ar trebui luate măsuri pentru punerea în aplicare a recomandărilor GRECO privind prevenirea corupției în ceea ce privește judecătorii și procurorii, în special pentru a preveni numirea și promovarea în funcții judiciare a candidaților cu probleme de integritate. Mai pe larg, ar trebui consolidată eficiența cadrului anticorupție și ar trebui garantată independența și capacitatea principalelor instituții responsabile de prevenirea și combaterea corupției. Toate măsurile de reformă trebuie să respecte Constituția și orice elemente ale reformei care nu sunt în conformitate cu Constituția ar trebui să fie precedate de o modificare constituțională, ea însăși în conformitate cu standardele europene”, declară Marija Pejčinović Burić.

Cât ține de evaluarea judecătorilor și procurorilor, secretara generală a Consiliului Europei recomandă R. Moldova să privească cu multă precauție această inițiativă.

„Înainte de a lua în considerare orice evaluare la scară largă, ar trebui să se folosească pe deplin procedurile care sunt deja disponibile pentru a asigura integritatea sistemului judiciar, în special procedurile penale și / sau disciplinare în cazuri de conduită incorectă specifică, inclusiv corupția și aplicarea efectivă a unui sistem de declarare a activelor. Articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) oferă un cadru obligatoriu în ceea ce privește evaluările și transferurile judecătorilor. Un exercițiu general de reevaluare pentru judecători și procurori este posibil să conducă la numeroase plângeri la CEDO din partea celor care au fost respinși sau transferați, precum și să perturbe funcționarea sistemului judiciar. Prin urmare, Grupul de lucru Ad Hoc recomandă cea mai mare precauție înainte de a lua în considerare orice astfel de inițiative”, precizează Marija Pejčinović Burić.

Ministerul Justiției a transmis anterior membrilor grupului Ad-Hoc al Consiliului Europei Proiectul Strategiei de asigurare a independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2020-2023, Proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de asigurare a independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2020-2023 și Propunerea de proiect pentru evaluarea judecătorilor.

Foto: coe.int