• Șantaj la nivel înalt în justiție? Dosar penal pe numele fratelui unui membru al CSM care ar fi refuzat să-și dea demisia. „Eu am fost filat din luna iunie”. Reacția Procuraturii

  Șantaj la nivel înalt în justiție? Dosar penal pe numele fratelui unui membru al CSM care ar fi refuzat să-și dea demisia. „Eu am fost filat din luna iunie”. Reacția Procuraturii
  vizualizări
  30 aprilie 2020 | 16:28

  În ziua în care membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară pentru a investiga întâlnirea pe care  președintelui Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov a avut-o cu Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale și fost consilier al președintelui Igor Dodon, organele de drept s-au „reactivat” și ar fi inițiat mai multe măsuri de urmărire penală într-un dosar penal în care este vizat fratele membrului CSM.

  Fratele membrului CSM, colaborator vamal, este vizat într-un dosar penal deschis în urmă cu aproximativ două luni. Inițial, acesta a fost reținut de procurori, dar eliberat la mai puțin de 48 de ore. 

  Dorel Musteață, fost președinte interimar al CSM reclamă faptul că dosarul penal intentat pe numele fratelui său reprezintă „o răfuială politică”. Musteață precizează că știe că a fost filat începând cu luna iunie 2019 și susține că dosarul pe numele fratelui său ar fi o consecință a faptului că, începând cu luna decembrie 2019, a refuzat de mai multe ori să-și dea demisia din funcția de membru al CSM, demisie care i-ar fi fost cerută de către „factori politici și unele persoane care dețin funcții oficiale”. 

  „Eu am fost filat din luna iunie. Nu doar eu, dar și membrii familiei mele”, relatează Musteață, într-o declarație pentru Ziarul de Gardă. 

  „Calific chestia asta ca o răfuială politică”

  O sursă din cadrul organelor de drept ne-a informat astăzi, joi, 30 aprilie 2020, că fratele membrului CSM este urmărit penal. Aceleași surse susțineau că documente aferente acelui dosar au fost ridicate de către șeful Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc. 

  Solicitat de ZdG, Musteață a confirmat că fratele său este vizat într-o cauză penală deschisă în urmă cu aproximativ două luni. 

  „Cunosc că în privința fratelui meu sunt întreprinse careva acțiuni procesuale. Există pornit și un dosar penal. El a fost pornit cu aproximativ o lună-două în urmă. Eu calific chestia asta ca o răfuială politică. Știu că după ședința care nu a avut loc la CSM și după declarațiile mele publice, au fost activate careva acțiuni. Probabil că vor fi întreprinse careva acțiuni ulterior”, precizează membrul CSM.

  „Fratele meu a fost reținut pentru 48 de ore acum o lună și jumătate, dar eliberat rapid. El lucrează la Biroul Vamal, fiind vameș”, punctează Musteață.

  Dorel Musteață, Foto: mediasource.info

  „Eu am fost filat din luna iunie”

  Conform unor surse din cadrul organelor de drept, inclusiv Dorel Musteață ar urma să fie urmărit și interceptat. „Eu am fost filat din luna iunie (2019, n.r.). Nu doar eu, dar și membrii familiei mele. Asta s-a întâmplat în diferite perioade, când mai deschis, când mai voalat, dar mi s-au transmis mesaje prin cunoștințe, prin prieteni că se cunoștea unde eram eu, cu cine vorbeam. Începând cu luna iunie, eu am dus modul meu de viață obișnuit, dar am știut tot timpul că sunt urmărit, ascultat. Începând cu ziua de azi, eu cred că o să fie cu mult mai deschis, mai insistent, atenția o să fie mai mare asupra mea. Nu este exclus faptul că vor fi careva acțiuni de provocare. Pe fratele meu l-am telefonat după ședința CSM. El este la serviciu. I-am comunicat să fie mai precaut încă o dată, deoarece poate să fie provocat”, crede Dorel Musteață.

  „Nu am vrut să-mi dau demisia din funcția de membru CSM”

  Acesta susține că dosarul penal deschis pe numele fratelui său ar avea conotație politică. Fiind întrebat de ce crede că a fost deschis un asemenea dosar, Musteață a precizat: „Vă spun deschis. Nu am vrut să-mi dau demisia din funcția de membru CSM. Ulterior o să vin cu informații cine, unde, când și cum mi-au cerut demisia, prin cine mi-a sugerat să fac asta . Asta o să fie puțin mai târziu. Din luna decembrie încoace, a fost de mai multe ori cerută demisia. Nu doar eu, dar și alți membri ai CSM au fost influențați, li s-a sugerat să-și dea demisia. S-a făcut asta inclusiv de factori politici, inclusiv și de persoane oficiale. Ați văzut că în această perioadă, mai mulți actori politici, persoane oficiale, persoane cu funcții înalte de răspundere care, în unele situații ne-au comunicat într-un fel poziția față de sistemul judecătoresc, față de CSM, față de tot ce se întâmplă. Dar, asta e și toată enigma. Nu știm ce s-a întâmplat ca ei să-și schimbe toată poziția. Cred că este cunoscut faptul cine a stat în spatele Adunării Generale a Judecătorilor. Eu am să mai documentez puțin, iar după caz, o să fac declarații publice. Credeți-mă, am multe ce să vă povestesc”, a menționat membrul CSM.

  O ședință a CSM

  Serviciului de presă al CNA ne-a comunicat că nu are în gestiune un astfel de dosar și că nu întreprinde măsuri pe marginea acestuia. Într-o răspuns oferit Ziarului de Gardă, reprezentanții Procuraturii Anticorupție „infirmă categoric aceste insinuări”.

  „Episodul în care figureaza fratele magistratului face parte din dosarul privind frauda bancară, respectivul fiind învinuit de participație la comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari”, precizează reprezentanții Procuraturii Anticorupției.

  Totodată, PA neagă faptul că șeful instituției, Serghei Gavajuc, a ridicat documente aferente dosarului în care este vizat fratele lui Dorel Musteață: „Astfel de indicații sau ordine nu au fost date. Acțiunile de urmărire penală, pe acest episod, se derulează în ritm normal, fără a i se acorda prioritate, iar activitățile programate nu sunt determinate, în niciun fel, de statutul fratelui său”.

  Ce s-a întâmplat în cadrul ședinței CSM de joi, 30 aprilie

  În cadrul ședinței CSM din 30 aprilie, Dorel Musteață a anunțat că sesizează Inspecția judiciară în legătură cu întrevederea din 1 aprilie a președintelui Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, cu Maxim Lebedinschi, secretar al Comisiei Electoral Centrale și fost consilier al președintelui Igor Dodon. 

  „Filmările au pus multe semne de întrebare. Ca să nu fie lăsate semne de întrebare, eu solicit Inspecția să verifice cazul dat, deoarece în spațiul public au fost multe vehiculări”, a precizat membrul CSM. CA Cahul este instanța care examinează dosarul controversatului politician și om de afaceri, Ilan Șor, condamnat în prima instanță în dosarul fraudei bancare.

  Dorel Musteață a mai solicitat sesizarea Inspecției judiciare și după ce ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a expediat în adresa CSM o sesizare cu privire la examinarea unui dosar.

  Ministrul invocase anterior că doi judecători ar fi părtinitori față de judecarea dosarului intentat pe numele lui Oleg Pruteanu. Printr-o încheiere emisă la 24 aprilie, Judecătoria Chișinău (JC) a atenționat însă „exponenții puterii executive”, referindu-se la Voicu, despre „inadmisibilitatea efectuării imixtiunii în procesul de înfăptuire a justiției”. În consecință, Musteață a solicitat sesizarea Inspecției pentru verificarea unei eventuale imixtiuni.

  „Domnul Ghenadie Pavliuc (n.r. vicepreședinte al JC), vizat nemijlocit în această sesizare (n.r. cea a ministrului), a trimis un mesaj și consideră că este imixtiune în justiție din partea ministrului Voicu. Pentru a nu lăsa semne de întrebare, or o astfel de sesizare nu a fost depusă numai la CSM, dar și la CNA, consider necesar de a sesiza inspecția să verifice cazul dat”, a declarat Dorel Musteață.

  Dorel Musteaţă este judecător din 2005, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Anenii-Noi. În 2011 ajunge preşedinte al Judecătoriei, iar în 2014 devine membru al CSM. La scurt timp, îşi dă demisia din funcţia de şef de instanţă, iar în septembrie 2016, colegii săi din CSM decid numirea sa, prin transfer, la Judecătoria Chişinău, iar ulterior a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție. În octombrie 2018, Musteață a ocupat din nou fotoliul de membru al CSM, mandat care va expira în 2022.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Macron: Începând de vineri, în Franța va fi reinstituită carantina la nivel național

  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat în această seară că, începând de vineri, va fi reinstituită carantina generală, din cauza numărului mare de cazuri noi de coronavirus, potrivit Le Figaro. „Am de…
  Macron: Începând de vineri, în Franța va fi reinstituită carantina la nivel național

  De la 1 noiembrie câteva rute de microbuz își schimbă itinerarul

  Primăria municipiului Chişinău informează că în rețeaua de transport a municipiului au fost operate anumite modificări, conform prevederilor dispoziției nr. 585-d din 28 octombrie 2020 „Cu privire la aprobarea…
  De la 1 noiembrie câteva rute de microbuz își schimbă itinerarul

  Germania intră în lockdown parțial toată luna noiembrie. Franța, așteptată să anunțe măsuri similare

  Franța și Germania anunță noi măsuri de carantină împotriva coronavirusului. Germania va intra într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii noiembrie, cu baruri și restaurante închise, însă școlile vor f…
  Germania intră în lockdown parțial toată luna noiembrie. Franța, așteptată să anunțe măsuri similare

  Citiți joi în ZdG

  În ediția de joi, 29 octombrie, a Ziarului de Gardă, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale, găsiți un interviu cu președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, din care aflați câți bani…
  Citiți joi în ZdG

  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va semna cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Bulgaria un Memorandum de cooperare în domeniile tineretului și sportului

  Guvernul a aprobat, astăzi, 28 octombrie, semnarea Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Bulg…
  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va semna cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Bulgaria un Memorandum de cooperare în domeniile tineretului și sportului

  Guvernul va aloca încă 24 de milioane de lei drept compensații pentru agricultori

  Cabitenul de miniștri a aprobat, astăzi, 28 octombrie, în ședință de Guvern, Hotărârea cu referire la alocarea a încă 24 de milioane de lei drept compensații pentru diminuarea consecințelor calamităților natura…
  Guvernul va aloca încă 24 de milioane de lei drept compensații pentru agricultori