Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   RAPORT/ Cum s-a schimbat traseul…

RAPORT Cum s-a schimbat traseul politic al aleșilor locali pe numele cărora au fost inițiate dosare penale

Doar 9% din cauzele intentate în perioada 2015-2018 asupra reprezentanților Autorităților Publice Locale au fost examinate în instanțele de judecată, în timp ce celelalte au fost încetate, clasate, fie s-a refuzat pornirea urmăririi penale. Datele sunt prezentate în cadrul unui raport elaborat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS).

Potrivit raportului elaborat de IDIS, cei mai mulți dintre aleșii locali care s-au ales cu dosare în perioada respectivă, au decis să migreze spre alte partide politice, iar ulterior, majoritatea acestor cauze au fost încetate.

În cadrul raportului au fost analizați mai mulți aleși locali (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de raion) din dosarele identificate pe portalurile instanțelor de judecată în perioada 2014-2018 pentru a stabili care era apartenența lor politică la începerea examinării cauzelor penale în instanțele de judecată.  Astfel, 29% erau din PLDM, 21% din PL, 18% din PCRM, 14% din PDM, 7% erau la acel moment independenți, 4% erau membri PN, iar despre 7% din aleșii locali nu s-au găsit informații.

Sursa: viitorul.org

„În rezultatul analizei informațiilor disponibile public, până la 31 august 2018 au fost observate unele schimbări în viziunile politice ale aleșilor locali pe parcursul examinării cauzelor penale și finalizarea acestora. Astfel, la PDM au aderat 7 aleși locali și nici un membru PDM nu a plecat la alt partid politic, la PLDM au aderat 4 aleși locali și au plecat 3, la PPEM a aderat un ales local. La PL nu a aderat niciunul, dar au plecat 5 aleși locali, la fel și în privința PCRM nu a aderat nimeni, în schimb au plecat 2 aleși locali. Ar putea exista mai multe schimbări a formațiunilor politice, însă lipsesc astfel de informații în privința unor aleși locali”, se precizează în raport.

Totodată, se observă că examinarea cauzelor în instanțele de fond încep într-o anumită perioadă care diferă de la partid la partid. Toate cauzele în privința aleșilor locali din PLDM au fost începute între 2013 – 2017, cu mențiunea că 60% din ele au startat în anii 2014 – 2015. Din 2014 au început și 55% din dosarele penale în privința aleșilor locali din PL. Pe de altă parte, 60% din numărul total al cauzelor penale în privința aleșilor locali din PDM și 58% în privința aleșilor locali din PCRM au început să fi e examinate în instanța de fond până în anul 2014.

„Constatăm prin intermediul acestui raport de monitorizare că există zeci de cazuri în care deschiderea unor cauze penale sau administrative se face pentru a vulnerabiliza primarii, controlându-i prin dosare instrumentate politic. Datele acumulate prin intermediul acestui raport dovedesc existența unei justiții selective”, a declarat directorul IDIS, Igor Munteanu.

Rezultatele raportului arată că 84% din cei declarați „vinovați”, cu pronunțarea unor hotărâri de condamnare, au beneficiat în final de pedepse penale mai blânde, de amenzi ori au fost eliberați de răspundere penală pe motivul expirării prescripției de tragere la răspundere penală sau instanțele de judecată au dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei cu stabilirea perioadei de probaţiune sau, după caz, termen de probă. Doar în 16% din cazuri au fost aplicate pedepse cu închisoarea și privarea de libertate.

Raportul poate fi descărcat AICI.