Punct mort în „dosarul cazinourilor”. Un funcționar reținut acum 5 luni pentru perfectarea ilegală a licențelor pentru cazinouri se află astăzi în libertate

După aproape jumătate de an, cauza penală inițiată pe numele lui Eduard Hadei, fostul director – adjunct al Camerei de Licențiere, se află în continuare la etapa de urmărire penală, în gestiunea pocurorului anticorupție Veaceslav Potânga. Procurorul declară că dosarul este unul complex și nu poate oferi detalii despre evoluția acestuia.

În luna octombrie 2016, Centrul Național Anticorupție (CNA) anunța printr-un comunicat de presă reținerea a cinci funcționari din cadrul Camerei de Licențiere, printre care și directorul adjunct al instituției. Potrivit datelor preliminare prezentate de CNA la acel moment, angajaţii ar fi bănuiți de introducerea informaţiilor eronate despre eliberarea, reperfectarea sau prelungirea licenţelor pentru patronii de cazinouri sau săli de jocuri de noroc, fapt ce a cauzat prejudicii de 15 milioane de lei pentru bugetul de stat.

Operațiunea de reținere a fost organizată de către ofițerii CNA în dimineața zilei de sâmbătă, 22 octombrie 2016. În aceeași zi, Camera de Licențiere a emis o decizie de suspendare a tuturor licențelor de activitate în domeniul jocurilor de noroc, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, peste 200 de poliţişti au intrat în forţă şi au sigilat toate cazinourile şi sălile pentru jocuri de noroc din  țară, stopându-le activitatea.

Contactată telefonic, Natalia Rusu, avocata lui Eduard Hadei pe acest dosar, declară următoarele: „Am participat activ, am prezentat tot ce am considerat necesar și am fost la audieri, nu ne-am temut de audieri, de nimic și susținem în continuare că persoana nu este vinovată în comiterea vreunei infracțiuni. Dumnealui este în libertate, se află pe teritoriul Republicii Moldova”.

Pe 6 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Legea privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc. Noua lege prevede că singura activitate în domeniul jocurilor de noroc care rămâne a fi licenţiată este întreţinerea cazinourilor, iar autoritatea responsabilă de licenţiere este Ministerul Finanțelor. Totodată, se spune că organizarea şi desfăşurarea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia cazinourilor, constituie monopol de stat şi este realizată prin intermediul Loteriei Naţionale a Moldovei (LNM).

ZdG a publicat, în luna martie, curent, un articol care dezvăluia că, în timp ce toate celelelate cazinouri din țară sunt închise, două cazinouri din Chişinău s-au redeschis la începutul anului 2017. Temeiul legal și procedura prin care acestea şi-au reluat activitatea provoacă declaraţii contradictorii din partea autorităţilor competente.

Maria Șveț, ȘSAJ

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *