Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PSRM cere demisia ministrei Justiţiei…

PSRM cere demisia ministrei Justiţiei după ce a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general

Fracțiunea PSRM din Parlament cere demisia de urgenţă ministrei Justiţiei, Olesea Stamate, după ce aceasta a anunţat că urmează să emită un ordin prin care va anula rezultatele concursului pentru selectarea celor patru candidați la fotoliul de procuror general.

Deputații socialiști au acuzat-o pe Stamate de „lipsă totală de profesionalism” și și-au cerut „scuze de la cetățeni” pentru că nu au „intervenit mai devreme” pentru a-i solicita demisia. Aceştia cer scuze publice de la Olesea Stamate, acuzând un „eșec uriaș” al Ministerului Justiției în demersurile de reformare a justiției.

„Constatăm că avem parte de un final tragic, ce aduce cu sine cel mai mare eșec al actualei guvernări. Ministra Justiției anulează propriul concurs, organizat așa cum a dorit ea și cu cine a vrut ea. Anumite presiuni politice au obligat-o să ia această decizie, discreditând total reforma Justiției. (…) Ministra Stamate trebuie să facă gestul de onoare și să demisioneze, pentru că a discreditat întreg Guvernul. Olesea Stamate a compromis și modificările legislative, făcute cu forțarea Constituției. Noi am sperat că acestea vor conduce la selectarea unui procuror competent. (…) Noi sincer am crezut că vom avea parte de reforme”, a declarat deputatul socialist, Vasile Bolea.

Ministra și-a motivează poziția prin faptul că membrii comisiei nu au avut suficient acces la unele informații pentru a verifica integritatea candidaților, dar și pentru că unii membri au apreciat disproporțional unii candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

Membrul comisiei, acuzat de Stamate că ar fi evaluat disproporțional candidații, este Petru Bobu. Fostul procuror Bobu l-a înlocuit în cadrul comisiei de concurs pe expertul Dumitru Postovan, delegat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

La rândul sau, Bobu neagă acuzațiile care i se aduc și declară că a evaluat candidații așa cum a considerat el de cuviință.