Principală  —  IMPORTANTE   —   Promo-LEX: CSJ confirmă necesitatea executării…

Promo-LEX: CSJ confirmă necesitatea executării într-un termen rezonabil a hotărârilor judecătorești irevocabile pe teritoriul regiunii transnistrene

Asociația Promo-LEX anunță că imposibilitatea executării hotărârilor judecătorești pe teritoriul controlat de către administrația de facto a regiunii transnistrene, a fost examinată repetat de către instanțele de judecată.

Prin hotărârea Judecătoriei Căușeni din 30 septembrie 2008 și hotărârea suplimentară a Judecătoriei Căușeni din 20 aprilie 2010 s-a dispus transmiterea în posesie Valentinei Zolotco o locuință în mun. Bender (Tighina), regiunea transnistreană.

Pentru că aceste hotărâri nu au fost executate, la 29 noiembrie 2013 a fost înaintată o cerere de chemare în judecată în temeiul Legii nr. 87 privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecare în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executare în termen rezonabil a hotărârii judecătorești (în continuare Legea nr. 87). Prin decizia Curții de Apel Chișinău, a fost constatată încălcarea dreptului la executarea în termenul rezonabil a unei hotărâri judecătorești și s-a dispus despăgubirea reclamantei cu 15 000 lei cu titlu de prejudiciu moral. La 10 decembrie 2014, Curtea Supremă de Justiție a declarat ca fiind inadmisibil recursul Ministerului Justiției și a menținut decizia Curții de Apel Chișinău.

Pentru că la o distanță de 6 ani, hotărârile adoptate în favoarea reclamantei în continuare nu erau executate, la 29 octombrie 2020, a fost înaintată o nouă cerere de chemare în judecată în temeiul Legii nr. 87.

Prin hotărârea din 28 ianuarie 2021 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, a fost constatată, în mod repetat, încălcarea dreptului reclamantei la executarea în termen rezonabil a hotărârii Judecătoriei Căușeni din 30 septembrie 2008 și a hotărârii suplimentare a Judecătoriei Căușeni din 20 aprilie 2010. A fost dispusă încasarea în beneficiul reclamantei a sumei de 30 000 lei cu titlu de prejudiciu moral.

Ca urmare a apelului declarant de către Ministerul Justiției, la 23 septembrie 2021 Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea din 28 ianuarie 2021 și a decis respingerea acțiunii. La 9 februarie 2022, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul Valentinei Zolotco, a casat decizia Curții de Apel Chișinău din 23 septembrie 2021 și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 28 ianuarie 2021.

Curtea Supremă de Justiție a reținut „că teritoriile din stânga Nistrului, se află în jurisdicția de activitate a instanțelor de judecată din Republica Moldova, și a jurisdicției de activitate a executorilor judecătorești, situație ce denotă că, statul Republica Moldova este responsabil pentru neexecutarea hotărârilor judecătorești pronunțate de instanțele din Republica Moldova și care, potrivit sensului lor, urmează a fi puse în executare pe teritoriul regiunii transnistrene”.

Evident este o problemă gravă dacă o hotărâre judecătorească irevocabilă nu poate fi executată timp de 12 ani. Decizia Curții Supreme de Justiție confirmă odată în plus necesitatea adoptării unor mecanisme care să asigure executarea eficientă a hotărârilor judecătorești pe teritoriul temporar necontrolat de către autoritățile constituționale ale R. Moldova. Aceste acțiuni rezidă din obligațiile pozitive pe care le deține statul R. Moldova în raport cu locuitorii regiunii transnistrene”, a declarat avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu, care a consiliat-o pe Valentina Zolotco pe durata procesului: