Principală  —  IMPORTANTE   —   Promo-LEX: Asistența medicală și condițiile…

Promo-LEX: Asistența medicală și condițiile precare de detenție pe grupul de cauze I.D. vs R. Moldova, în atenția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Foto-simbol

Asociația Promo-LEX anunță că a expediat în adresa Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei o comunicare cu privire la executarea măsurilor generale în grupul de cauze I.D. vs R. Moldova, care se referă la condițiile de detenție precare și la lipsa accesului la asistență medicală adecvată în timpul detenției, susțin reprezentanții asociației.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Vadim Vieru, director de program, avocat al Asociației Promo-LEX, ne-a spus că I.D. vs R. Moldova este un dosar anonimizat.

„Este un caz mai vechi care este monitorizat de Comitetul de miniștri. Este un dosar anonimizat. În contextul a ceea ce am făcut astăzi nu contează acest caz ca și fapte, dar este important că membrii Comitetului de miniștri monitorizează cum sunt executate măsurile generale, ce face statul ca să soluționeze problemele din sistem constatate în acest caz. Noi am expediat comitetului o comunicare prin care am prezentat argumente de ce acest caz trebuie să fie în continuare monitorizat”, a declarat Vieru pentru ZdG.

Potrivit Promo-LEX, comitetul a formulat anterior recomandări obligatorii pentru Guvernul R. Moldova, pe care acesta urmează să le execute.

„Asociația Promo-LEX a mai expediat comunicări pe acest grup de cauze pe 20 mai 2019. În aceste comunicări au fost descrise problemele actuale în domeniul asigurării condițiilor de detenție în conformitate cu standardele CoE și ONU, calitatea asistenței medicale (inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19), supraaglomerarea sistemului penitenciar și întârzierea semnificativă în construcția unui penitenciar. Totodată, Promo-LEX a descris unele îngrijorări legate de aplicarea  noului remediu preventiv și compensator pentru a contesta condițiile precare de detenție (inclusiv ineficiența remediului preventiv în situații specifice, durata excesivă a examinării plângerilor deținuților în instanța de judecată și sume financiare insuficiente oferite în calitate de compensații”, se arată într-o notă informativă a asociației.

Reprezentanții Promo-LEX spun că membrii Comitetului de miniștri au invitat autoritățile să furnizeze, până la 31 martie 2021, informații cu privire la următoarele aspecte:

  • Aplicarea în practică a remediului preventiv și compensatoriu;
  • Informație cu privire la măsurile alternative aplicate pentru ameliorarea condițiilor precare de detenție;
  • Măsuri luate pentru îmbunătățirea în continuare a asistenței medicale în instituțiile de detenție;
  • Practica organului de urmărire penală și a instanțelor de judecată de examinare a cererilor deținuților cu privire la acordarea întrevederilor cu membrii de familie.

La ultima sesiune, Comitetul de Miniștri a formulat Guvernului următoarele recomandări, implementarea cărora a fost analizată în comunicarea Promo-LEX:

  • A invitat autoritățile să finalizeze fără întârziere revizuirea mecanismului preventiv și compensatoriu și le-a încurajat să coopereze strâns cu Secretariatul în acest proces de reformă și să informeze Comitetul miniștrilor cu privire la toate evoluțiile în timp util;
  • Pe durata procesului de revizuire a mecanismului preventiv și compensatoriu a cerut autorităților să ia toate măsurile necesare pentru a evita afluxul de noi cereri în mod evident întemeiate la Curtea Europeană și a subliniat, în acest context, că sumele compensațiilor bănești acordate la nivel intern nu trebuie să fie nejustificate comparativ cu sumele acordate de Curtea Europeană în cauze similare;
  • A invitat în continuare autoritățile să se asigure că se respectă termenul legal de trei luni pentru examinarea plângerilor deținuților depuse în contextul mecanismului preventiv și compensatoriu;

Potrivit asociației, următoarea evaluare a măsurilor întreprinse de Guvernul R. Moldova în grupul cauzelor I.D. vs Moldova va fi reluată la una din cele mai apropiate sesiuni ale Comitetului de Miniștri planificate pentru anul 2021.