Principală  —  IMPORTANTE   —   Proiectul de lege care prevede…

Proiectul de lege care prevede facilitarea confiscării extinse a averilor acumulate prin acte de corupție, aprobat de Parlament în prima lectură

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de modificare a Codului penal, inițiativă legislativă a președintei R. Moldova, Maia Sandu, pentru punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție.

Inițiativa legislativă a fost susținută de 57 de deputați.

Conform Legislativului, legea actuală conține un obstacol ce îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitatea să-și păstreze averile sau să le transfere către persoane terțe.

Potrivit proiectului aprobat de Parlament, Codul penal va fi completat cu două alineate noi. Modificările vor prevedea posibilitatea de confiscare a bunurilor care au fost transferate de condamnat către terți pentru a evita confiscarea, precum și confiscarea bunurilor în absența acuzatului, în cazul decesului sau în cazul în care acesta nu se prezintă în instanța de judecată.

„Vreau să menționez că, în afara revizuirii și asigurării funcționalității mecanismului de confiscare extinsă a bunurilor infracționale, Ministerul Justiției va veni în curând cu un pachet de modificare a legislației care va permite și confiscarea non-penală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că măsurile de confiscare sunt proporționale și în lipsa unei condamnări care să stabilească vinovăția persoanelor învinuite. Aceste modificări vor crea toate premizele ca să avem în sfârșit confiscări a averilor obținute în mod fraudulos, care aparțin funcționarilor, indiferent că sunt înscrise pe ei sau pe membrii familiei, rude sau terți”, a declarat anterior ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Parlamentul urmează să voteze proiectul și în lectura a doua.

Aplicarea mecanismului de confiscare extinsă, aprobată de Executiv