Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul Chișinăului, Ion Diacov pleacă…

Procurorul Chișinăului, Ion Diacov pleacă din sistem în semn de protest față de acțiunile Procurorului General

Procurorul mun. Chișinău, Ion Diacov și-a anunțat demisia astăzi, într-o conferință de presă. Motivele expuse de acesta se referă la corupția și abuzurile din sistem, precum și partajarea politică a Procuraturii.  Diacov a menționat că a informat de nenumărate ori Procurorul General despre comiterea de către unii procurori și judecători a actelor de corupție și a abuzurilor de serviciu, solicitând tragerea acestora la răspundere discilplinară sau penală.  Potrivit acestuia, demersurile sale au fost neglijate. ZdG a publicat astăzi un interviu exclusiv cu Ion Diacov, despre influențele politice în activitatea procuratruii.

„Dorind să-mi închidă gura, ignorând dreptul constituțional al societății la informare, Procurorul General, în scop de a mă intimida și persecuta a inițiat în privința mea un șir de anchete de serviciu, exercitând în acest mod asupra ea o hărțuială insuportabilă.
Luând în considerați cele expuse, în semn de protest, față de acțiunile abuzive a Procurorului General, Corneliu Gurin, în conformitate cu prevederile art. 67 din Legea „cu privire la Procuratură”, îmi cer demisia din organele Procuraturii Republicii Moldova.”, se arată în cererea de demisia a procurorului municipal.

De asemenea, procurorul, în semn de protest,  a declarat că restituie distincțiile interne acordate de către Procuratura Generală, iar organului competent, Ordinul „Gloria Muncii”, oferit pentru „activitatea desfășurată ireproșabil” pe parcursul a 35 de ani în organele Procuraturii

Ion Diacov a invocat probleme de sănătate și o operație la coloana vertebrală. Acesta a anunțat că pleacă, chiar dacă. conform legislației, mai poate activa încă doi ani și jumătate în funcție de conducere, iar în calitate de procuror , atât cât îi permite starea de sănătate.

În conferința de presă, procurorul a enumerat mai multe încălcări admise de  organele de lege, în special, în cazuri de combatere  a drogurilor. Acesta a dat nume a persoanelor din SIS, MAI și Procuratura Generarală care au fost implicate în activitatea de circulație ilegală a drogurilor.

Fostul procuror a mai adăugat că a inițiat în octombrie, un demers către președintele Parlamentui, pentru a fi identificat un procuror care ar iniția urmărirea penală pe numele procruorului General Corneliu Gurin. 

Procurorul s-a arătat sceptic față de experiența și competențele profesionale ale procurorului care instrumentează dosarul pe numele ex-premierului Vlad Filat, Adriana Bețiișor. Potrivit lui Diacov, cazul este unul foarte complex, cu un volum de lucru imens, de aceea ar trebui implicați procurori cu mai multă experiență. Acesta a semnalat și faptul că cazul Filat nu este instrumentat de procurorii pe cauze excepţionale. „Dacă acesta nu este un caz excepțional, de rezonanță, atunci nu mai știu care sunt cazurile excepționale. Presupun că nimeni nu dorește să găsească miliardul. Nu am speranțe atâta timp cât dosarul este la aceste persoane. Se va uita, la fel cum s-a uitat de 7 aprilie.”, a menționat Diacov.

Amintim că la 27 noiembrie, procurorii au constatat încetarea de drept la începutul lunii decembrie a mandatelor constituționale ale procurorului municipiului Chișinău Ivan Diacov și a procurorului raionului Strășeni, Alexandru Rața.

Ion Diacov are 62 de ani.  S-a născut în Rusia, regiunea Curgan. Între 1980-1998 a activat în funcție de anchetator, anchetator superior în procuratura Soroca, anchetator superior, adjunct al procurorului în procuratura r. Octombrie, Chişinău. A ocupat  fotoliul de procuror al mun. Chişinău între 1998-2001. Din 2001 până în 2010  a fost şef secţie, Procuratura Generală. Din 2010 exercită  funcția de procuror al mun. Chişinău. În 2013 a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”.