Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii PCCOCS și ofițerii INI…

Procurorii PCCOCS și ofițerii INI au efectuat percheziții la domiciliul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu

Foto: Partidul ȘOR/ Facebook

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat vineri, 4 noiembrie, percheziții la domiciliul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului Politic „Șor”.

Potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, descinderile au avut loc într-o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

Recent, vicepreședinta Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a anunțat că la domiciliul lui Dinu Țurcanu, care este membru de partid, au avut loc descinderi.

„(…) Vreau să vă informez că astăzi au fost organizate percheziții noi la domnul Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și, din câte am aflat de la avocații noștri, la niște activiști de-ai noștri. (…) Din câte cunosc, domnul Țurcanu a fost audiat la PCCOCS. Deja avem un dosar nou pe capul nostru – destabilizarea situației în țară”, a declarat marina Tauber în fața protestatarilor Partidului „Șor” din fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Vineri dimineață, 4 noiembrie, angajații Inspectoratului Național de investigații (INI) al IGP, în comun cu procurorii din cadrul PCCOCS, au desfășurat percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

Reprezentanții IGP nu au oferit deocamdată detalii despre descinderi și cauza penală care vizează „pregătirea dezordinilor în masă”.

Figură importantă a protestelor, la care oamenii au fost aduși în mod organizat și remunerați pentru asta, Țurcanu a intrat în echipa Partidului „Șor” în 2019, când a participat la alegerile locale pentru Consiliul raional Orhei. Ajunge consilier, iar în noiembrie 2019 este ales președinte al raionului. 

Anterior, ZdG a scris că tabăra politică aleasă de acesta acum trei ani se deosebește însă de activitatea sa anterioară. Spre exemplu, în perioada 2000-2004 și-a făcut studiile în România, la Universitatea din Craiova, iar în 2005 a urmat un curs de studii NATO la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. La scurt timp, Țurcanu începe colaborarea cu Iurie Roșca, pe atunci lider al mișcării unioniste din R. Moldova, ajuns, în prezent, un promotor al teoriilor conspirației și al mesajelor pro-Kremlin, în care justifică războiul din Ucraina și îl prezintă pe președintele rus Vladimir Putin ca pe un salvator. Țurcanu a lucrat pentru Roșca în calitate de consultant netitular la Parlament, apoi, în 2009 se aliază deschis cu Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD), declarat unionist și pro-european, pe care Roșca îl conducea. 

Un promotor fruntaș al mesajelor partidului, Țurcanu devine unul dintre cei „7 magnifici” ai formațiunii – o echipă de tineri pregătită pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, care însă nu ajunge în Legislativ. Într-un interviu din martie 2010, Țurcanu se prezenta drept „persoana nr. 2 în ierarhia de partid a PPCD”. A încercat de trei ori, în 20092010 și 2014 să ajungă în Parlament pe listele PPCD, fără să obțină un fotoliu de deputat. După nereușita din 2014, Țurcanu, considerat unul dintre cei mai apropiați și devotați oameni ai lui Roșca, dispare din viața politică. 

În ultima sa declarație de avere și interese personale pentru anul 2021, Dinu Țurcanu declară doar salariul de circa 181 de mii de lei, ridicat de la Consiliul raional Orhei, un teren intravilan cu o suprafață de aproape cinci ari, obținut în 2018, a cărui valoare indicată este de 250 de mii de lei, și un automobil Renault, fabricat în 2012 și obținut în 2016, trecut în acte cu valoarea de 180 de mii de lei. Țurcanu declară și o datorie de 200 de mii de lei, bani pe care i-a contractat soția lui în 2020 de la Moldindconbank și pe care trebuie să-i întoarcă până în 2025. 

Fețele cu iz penal ale protestelor lui Șor