Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Marina Tauber rămâne în arest…

Marina Tauber rămâne în arest la domiciliu. Magistrații Judecătoriei Chișinău au respins solicitarea avocaților

Vicepreședinta Partidului „ȘOR” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, române în arest la domiciliu. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au respins vineri, 4 noiembrie, solicitarea avocaților Marinei Tauber privind anularea arestului și cercetarea în libertate.

Despre asta anunțat chiar Marina Tauber, după ședința de la Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

„Solicitarea avocaților mei a fost respinsă, ceea ce înseamnă că eu rămân în arest la domiciliu. (…) Vreau să vă informez că astăzi au fost organizate percheziții noi la domnul Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și, din câte am aflat de la avocații noștri, la niște activiști de-ai noștri. (…) Din câte cunosc, domnul Țurcanu a fost audiat la PCCOCS. Deja avem un dosar nou pe capul nostru – destabilizarea situației în țară”, a declarat Marina Tauber în fața protestatarilor Partidului „Șor” din fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Ziarul de Gardă a solicitat o confirmare a aceste informații din partea Procuraturii Generală (PG). Până la momentul publicării acestei știri nu am primit un răspuns.

Curtea de Apel Chișinău a anulat, pe 25 octombrie 2022, decizia Judecătoriei Chișinău din 18 octombrie prin care Marina Tauber a fost plasată sub control judiciar, şi a dispus revenirea ei în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „Șor” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Pe 23 iulie curent, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, iar măsura a fost prelungită de câteva ori.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „Șor”. Anterior, ZdG a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri.