Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorii PCCOCS cer condamnarea la…

Procurorii PCCOCS cer condamnarea la 5 ani de închisoare cu executare a unui bărbat din Basarabeasca. Judecat anterior pe mai multe capete de acuzare, acesta a scăpat în mod repetat de pedeapsa cu închisoarea

Un bărbat în vârstă de 37 de ani a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru organizarea migrației ilegale, anunță marți, 9 aprilie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul „Sud”.

Procurorii cer condamnarea inculpatului la 5 ani de închisoare, cu executare reală, deoarece, începând cu anul 2022, deși bărbatul a fost condamnat prin patru sentințe ale Judecătoriei Cimișlia, pentru traversarea ilegală a frontierei, furt, conducerea mașinii în mod repetat în stare de ebrietate avansată, iar actualmente, aceeași judecătorie examinează împotriva acestuia un alt dosar de viol în privința unui copil – acesta nu a ispășit pedepse cu închisoarea, ci i-a fost aplicată doar amendă, muncă neremunerată ori pedeapsa i-a fost suspendată.

PCCOCS, oficiul „Sud” anunță condamnarea bărbatului din Basarabeasca pentru faptul că urma să întâlnească patru ucraineni la hotar, care au intrat în Moldova ilegal. Potrivit autorităților, cei patru ucraineni au fost ajutați în martie 2022 să ocolească punctul de trecere a frontierei de către membri ai grupului infracțional, dar au fost „întâlniți” de angajații Poliției de Frontieră, care l-au depistat și pe inculpatul în vârstă de 37 de ani, care venise să-i preia de la hotar cu mașina, în regiunea Taracliei. Acesta a declarat că ar fi acționat la sugestia soției sale aflate în Ucraina, cu scopul „să ajute refugiații din Ucraina” (în condițiile în care acesta declara că ar fi consimțit și concubina din Moldova).

Contrar spuselor inculpatului, bărbații din Ucraina cu vârste cuprinse între 24 și 50 de ani care au fost audiați de oamenii legii au declarat că au plătit membrilor grupului infracțional a câte 1700 de dolari pentru tranzitarea ilegală a Moldovei. La declarațiile acestora se adaugă și depozițiile martorilor și alte probe anexate la dosare.

Prin urmare, Judecătoria Cahul, l-a condamnat pe învinuit la ispășirea pedepsei prin stabilirea unui termen de probațiune de 4 ani. Suplimentar, acesta va achita și contravaloarea de peste 30 de mii de lei a mașinii folosite la tentativa de comitere a infracțiunii.

Procurorii PCCOCS, oficiul „Sud” vor contesta sentința la Curtea de Apel Cahul. Inițial acuzatorii de stat au solicitat condamnarea inculpatului la 5 ani de închisoare, cu executare reală. Până la o hotărâre judecătorească definitivă, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției potrivit legii.

Începând cu anul 2022, bărbatul a fost condamnat prin patru sentințe ale Judecătoriei Cimișlia, pentru traversarea ilegală a frontierei, furt, precum și de două ori pentru conducerea mașinii în stare de ebrietate avansată. Totuși, acesta nu a ispășit pedepse cu închisoarea, ci i-a fost doar aplicată amendă sau muncă neremunerată ori pedeapsa i-a fost suspendată. Mai mult decât atât, acum aceeași judecătorie examinează împotriva acestuia un alt dosar de viol în privința unui copil. Prin urmare, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) consideră necesară contestarea hotărârea Judecătoriei Cahul, în vederea aplicării cu pedeapsa cu închisoarea în privința acestuia.