Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii cer mandate de arestare…

Procurorii cer mandate de arestare pentru arhitectul-șef al Primăriei Ghidighici și alți trei funcționari publici, vizați într-o schemă de corupție cu terenuri

Procurorii anticorupție vor solicita miercuri, 24 martie, mandate de arestare pe numele arhitectului-șef al Primăriei comunei Ghidighici, dar și pe numele altor trei funcționari publici, care au fost reținuți la 22 martie, fiind vizați într-o schemă de corupție cu terenuri, la Primăria Ghidighici.

Ședintele în cadrul cărora vor fi examinate solicitările procurorilor se vor desfășura la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

La 22 martie, reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au anunțat despre deconspirarea unei scheme de corupţie, pusă în aplicare de mai multe persoane publice din cadrul Primăriei Ghidighici, precum şi din alte autorităţi. 23 de percheziţii s-au desfăşurat tot luni, 22 martie, în birourile şi la domiciliile a opt bănuiţi, ulterior patru bănuiți au fost escortaţi și reținuți pentru 72 de ore de către CNA.

Potrivit CNA, investigatorii şi ofiţerii de urmărire penală cercetează această schemă în cadrul a 38 de cauze penale, conexate într-o procedură, iar principalii figuranţi sunt suspectaţi de acte de corupere, manifestate prin legalizarea, contra cost, a unor construcţii din raza comunei Ghidighici.

Potrivit probelor acumulate, arhitectul-şef ar fi fost persoana care ar fi gestionat această reţea, formată din funcţionari din cadrul altor autorităţi şi, în schimbul unor remunerări ilicite, ar fi asigurat perfectarea actelor permisive pentru construcţia sau recepţia finală a unor lucrări, pentru eliberarea şi urgentarea certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construcţie, a avizelor necesare, precum şi pentru repartizarea unor terenuri sau schimbarea statutului acestora.

Din materialele cauzei rezultă, că arhitectul-şef ar fi pretins bani pentru serviciile sale, susţinând că ar avea influenţă asupra membrilor Comisiei pentru urbanism şi dezvoltare rurală şi asupra consilierilor locali. În acelaşi timp, în procesul de pregătire a pachetelor de documente, ar fi fost implicaţi diriginţi de şantiere, proiectanţi, responsabili tehnici, angajaţi ai OCT Chişinău, dar şi agenţi economici. Prin urmare, misiunea anchetatorilor şi procurorilor la percheziţiile, operate în această dimineaţă, este de a găsi probe suplimentare în cazurile cercetate şi identificarea altor membri ai schemei“, se arată în comunicatul emis de CNA.

Autoritățile anunță că, dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de detenţie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o anumită perioadă.