Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii au cerut mandat de…

Procurorii au cerut mandat de arestare pe numele colonelului Gheorghe Cavcaliuc în dosarele Petic și Verbițchi. Sedința la care urma să fie examinat demersul, amânată

Ședința de judecată în cadrul căreia magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, urmau să examineze demersul procurorilor privind emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui Partidului Politic „Acasă Construim Europa” (PACE) Gheorghe Cavcaliuc care are calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi” a fost amânată.

Potrivit reprezentanților Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ședința a fost amânată la solicitarea avocatului lui Cavcaliuc.

Următoarea ședință a fost stabilită pentru luni, 1 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Instanța va examina demersul procurorului PCCOCS din 10 noiembrie de aplicare a arestului, în cauza penală de fabricare a dosarelor Petic și Verbițchi, în perioada în care numitul conducea Poliția Republicii Moldova”, se menționează în nota emisă astăzi de PCCOCS.

La 29 octombrie curent, reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au emis o notă prin care au anunțat că procurorii PCCOCS l-au citat pe colonelul Gheorghe Cavcaliuc pentru data de 5 noiembrie 2021 pentru a fi audiat în calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi”.

Potrivit responsabililor de la PCCOCS, dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv.

„Așa cum ambele dosare de investigare a acestor cauze penale prezintă un interes social sporit, PCCOCS va continua să informeze publicul despre avansarea investigațiilor, în măsura în care desfășurarea acestora și drepturile figuranților nu ar fi afectate”, se menționează în nota PCCOCS.

În dosarul privind activitatea ilegală a unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 în interesul organizației criminale „Plahotniuc” au fost reținute pe 5 octombrie curent șase persoane, pentru înscenarea unui viol în rezultatul căruia a fost condamnată o persoană nevinovată, și anume fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic. Potrivit procurorului de caz, toți șase au calitatea de învinuit și sunt plasați în arest preventiv. Doi dintre ei se află în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA).

În dosarul privind activitatea Direcției nr. 5 în interesul organizației criminale „Plahotniuc” este vizat inclusiv șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți Valeriu Cojocaru, care potrivit procurorilor este acuzat de „abuz în serviciu, organizarea plângerii calomnioase și organizarea determinării persoanei la darea declarațiilor mincinoase”. DETALII

Notă: Persoanele vizate în investigațiile procurorilor sunt prezumate nevinovate până la pronunțarea unei hotărârii judecătorești finale.

Pe 20 iulie curent, patru membri ai PACE au fost trimiși în judecată, iar președintele formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc, a fost anunțat în căutare, în dosarul „verde de briliant”. Liderul PACE este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Ulterior, fGheorghe Cavcaliuc, anunțat în căutare în dosarul „verde de briliant”, a fost surprins plimbându-se prin Londra la începutul lunii august. Acesta a fost filmat de un moldovean stabilit acolo, care a trimis imaginile jurnaliștilor de la Jurnal TV. Ulterior, după ce în spațiul public au apărut imaginile video, Cavcaliuc a confirmat că se află acolo, menționând că își desfășoară „activitatea profesională în compania internațională” unde activează „de peste 2 ani”.