Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorii anunță terminarea urmăririi penale…

Procurorii anunță terminarea urmăririi penale în privința fostului șef-adjunct al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, în dosarele Petic și Verbițchi

Sursa: Gheorghe Cavcaliuc/Facebook

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Serviciului de Informare și Securitate (SIS), anunță miercuri, 25 ianuarie, terminarea urmăririi penale în privința fostului șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, liderul partidului „Acasă Construim Europa” (PACE), Gheorghe Cavcaliuc.

„Cauza vizează cercetarea acestuia în dosarele Petic și Verbițchi, cunoscute publicului pentru investigarea înscenării unui viol – în primul caz și înscenarea purtării și păstrării munițiilor – în cel de-al doilea caz”, potrivit unui comunicat al Procuraturii.

Mai exact, procurorii PCCOCS îi incriminează lui Gheorghe Cavcaliuc „abuzul de serviciu, în calitate de autor al infracțiunii, precum și calitatea de organizator al următoarelor infracțiuni: denunțare falsă, depunerea și determinarea la depunerea declarațiilor mincinoase, încălcarea inviolabilității vieții personale, purtarea și păstrarea munițiilor”.

Potrivit legii, cea mai gravă din aceste infracțiuni – abuzul de serviciu – se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 8 ani.

„Așa cum învinuitul se eschivează de la urmărirea penală și refuză să se prezinte în fața procurorilor, oamenii legii au solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa acestuia. Ulterior, va deveni posibilă trimiterea dosarului în judecată, timp în care acesta se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, menționează Procuratura.

Președintelui Partidului Politic „Acasă Construim Europa” (PACE) Gheorghe Cavcaliuc a plecat din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021.

Gheorghe Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit și în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi”, dar și în dosarul „Verde de briliant”. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis la 19 noiembrie 2021 mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele colonelului Gheorghe Cavcaliuc.

Anterior, Cavcaliuc a fost anunțat în căutare de Interpol, însă la scurt timp căutarea lui Cavcaliuc a fost blocată „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”. Detalii aici