Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii anticorupție explică de ce…

Procurorii anticorupție explică de ce fac percheziții în biroul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo

sursa: captură rlive.md

Responsabilii de la Procuratura Anticorupție (PA) au emis o notă informativă prin care anunță că perchezițiile care sunt desfășurate de procurori în biroul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din cadrul Procuratura Generală au loc în dosarul inițiat pe numele lui Stoianoglo.

În nota emisă, PA explică „necesitatea” descinderilor efectuate.

Grupul de urmărire penală care efectuează urmărirea penală în cazul de acuzare a lui Alexandr Stoianoglo, efectuează cercetarea la fața locului în biroul în care acesta a activat pe perioada exercitării mandatului de Procuror General. Necesitatea efectuării acestei acțiuni de urmărire penală a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul investigațiilor efectuate de procurori. În special examinării sunt supuse părțile mobilierului de birou în care au rămas până în prezent acte și înscrisuri ce aparțin lui Alexandr Stoianoglo. Respectarea drepturilor persoanei în privința căreia se efectuează urmărire penală reprezintă o prioritate, motiv pentru care, efectuarea acțiunii respective a fost autorizată de către judecătorul de instrucție la demersul procurorilor, iar nemijlocit la efectuarea acțiunii de urmărire penală participă trei avocați care îi apără interesele lui Stoianoglo.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”, se menționează în nota PA.

Procurorii efectuează vineri percheziții în biroul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din cadrul Procuraturii Generale.

Perchezițiile din biroul lui Stoianoglo de la PG au loc la o zi după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la cererea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, l-a desemnat pe Vasile Plevan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție să examineze declarațiile lui Stoianoglo făcute în cadrul unui briefing, înainte de reținerea sa, în legătură cu un dosar penal în care este vizat Morari. În demersul înaintat Consiliului Superior al Procurorilor, Viorel Morari invocă faptul că, în cadrul unui briefing de presă, Alexandr Stoianoglo, care exercita funcția de procuror general, ar fi făcut publice informații care constituie obiect de cercetare într-un dosar penal în care este vizat Morari, aducându-i acestuia „atingere vieții personale și încălcând secretul anchetei”.

Contactat de ZdG procurorul desemnat Vasile Plevan ne-a comunicat că în acest moment au loc mai multe acțiuni de urmărire penală, iar pentru detalii să revenim în două ore.

DETALII AICI: Descinderi în biroul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, după ce CSP a desemnat un procuror să analizeze declarațiile lui Stoianoglo despre Morari, făcute într-un briefing de presă