Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurora Ina Frunză-Bargan a fost…

Procurora Ina Frunză-Bargan a fost desemnată de CSP să examineze imaginile apărute în spațiul public în care Dumitru Robu primește o sumă de bani

Procurora Ina Frunză-Bargan a fost desemnată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să examineze pretinsele acțiuni ilegale ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, și anume imaginile apărute în spațiul public în care Dumitru Robu primește o sumă de bani.

„CSP a hotărât: a o desemna pe Ina Frunză-Bargan, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru examinarea acțiunilor pretinse ilegale ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, expuse în adresările menționate în partea descriptivă”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

În acest sens, la CSP au parvenit două sesizări, una de la procurorul general interimar, Dumitru Robu și una de la Veaceslav Valico, care a candidat independent pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și al cărei persoană de încredere a fost Veaceslav Platon.

Sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu

„Subiectul vizează desemnarea unui procuror care să examineze sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, în legătură cu imaginile video plasate pe rețelele de socializare și diverse portaluri de știri la data de 18 noiembrie, potrivit cărora ar fi suspiciuni că ar fi implicat într-un caz de corupție. Potrivit acestor imagini, el este surprins cum primește o sumă de bani. Referitor la aceste circumstanțe care au apărut în spațiul public, dumnealui solicită să fie desemnat un procuror care să examineze aceste circumstanțe, prin prisma elementelor constitutive ale infracțiunilor – corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență”, a declarat membrul CSP, Eduard Varzar.

Adresarea lui Veaceslav Valico cu privire la pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general interimar

La 23 noiembrie a fost înregistrată sesizarea petiționarului Veaceslav Valico, în care sunt expuse aceleași circumstanțe legate de acele imagini care au apărut în spațiul public, în care este surprins actualul procuror general interimar, Dumitru Robu. Dumnealui solicită organizarea examinării sesizării depuse, prin desemnarea unui procuror care să examineze respectiva sesizare, prin prisma falsului în declarații, coruperii pasive și evaziunii fiscale a unei alte persoane fizice. Luând în considerare că sunt aceleași circumstanțe expuse și într-o sesizare și în alta, ar urma să desemnăm, în opinia mea, același procuror pentru examinarea ambelor sesizări, într-o procedură unică”, a mai menționat Eduard Varzar.

În cele din urmă, CSP a hotărât să o desemneze pe Ina Frunză-Bargan, procuroră în Procuratura Anticorupție, pentru examinarea pretinselor acțiuni ilegale ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, expuse în cele două sesizări.

Procurorul general interimar a confirmat, pe 18 noiembrie, că imaginile apărute în spațiul public sunt autentice menționând că într-adevăr a primit atunci o sumă de bani pentru un automobil pe care l-a vândut.

Cu referire la imaginile video, menționez că nu are nimic cu careva cazuri de corupție. În primul rând trebuie de cunoscut că imaginile au fost efectuate în perioada mai-iunie 2020, în casa părinților cetățeanului Sergiu Șeptelici, care este în vecinătatea socrilor mei. Persoana respectivă a procurat un automobil de la cumnatul meu Ghenadie Ghețiu, iar în video este redat cum am primit suma de circa 10 000 euro pentru acest automobil, deoarece cumnatul se afla la acel moment în Italia și era în imposibilitate de a se deplasa în R. Moldova. Imediat după primirea banilor, aceștia au fost depuși pe contul bancar și transferați cumnatului meu în Italia”, se menționează în nota emisă de Procuratura Generală.

La 6 octombrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, după ce CSP a înaintat această candidatură. Astfel, potrivit legislației, Dumitru Robu va exercita funcția de procuror general interimar nu mai mult de 12 luni. Detalii aici