Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Șefa statului a…

ULTIMA ORĂ Șefa statului a semnat decretul: Dumitru Robu este noul procuror general interimar

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a înaintat această candidatură. Astfel, potrivit legislației, Dumitru Robu va exercita funcția de procuror general interimar nu mai mult de 12 luni.

Decretul intră în vigoare astăzi, 6 octombrie.

Potrivit legislației, la intervenirea vacanței funcției de procuror general sau a suspendării din funcție a procurorului general în legătură cu pornirea urmăririi penale în privința acestuia, CSP, în termen de 5 zile, va anunța data convocării ședinței pentru desemnarea unui procuror general interimar. Procurorul general interimar va fi selectat de CSP din rândul procurorilor în funcţie, potrivit criteriilor selectării titularului funcţiei.

Ulterior, candidatul selectat este propus preşedintelui R. Moldova pentru a fi numit în funcţia de procuror general interimar. Interimatul funcției de procuror general nu poate dura mai mult de 12 luni.

Dumitru Robu a ajuns în atenția opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul „parcărilor cu plată”, în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

În iulie 2019, Dumitru Robu a fost numit în funcția de procuror general interimar, prin decretul președintelui de atunci Igor Dodon.

În 2019, ZdG a scris că Robu este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda, care, la rândul său, este cumătră cu fostul viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Prin intermediul Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Dumitru Robu a recunoscut că nașa sa de cununie este Vera Chiranda, procuroră în cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Aceasta a fost reținută în octombrie 2018 în dosarul mitei pentru cinci judecători, fiind învinuită că ar fi intermediat transmiterea mijloacelor bănești de la persoane interesate către magistrații vizați în dosar.

Informația despre faptul că Andrei Năstase ar fi cumătru cu Vera Chiranda, ne-a fost comunicată de către surse din cadrul Procuraturii Generale. Contactat telefonic la 30 iulie 2019, Năstase nu a negat această relație, menționând că trebuie să se documenteze pentru a veni cu o reacție. Totodată, însă Andrei Năstase a declarat că nu are vreo legătură cu numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar.

În declarația de avere pentru anul 2020, Robu indică că a primit un salariu de 267 390 de lei. Robu deține un apartament de 84 de metri pătrați, un garaj și alte două bunuri imobile. Procurorul conduce un autoturism Lexus
CT200H, procurat în 2018 cu 8700 de euro. Detalii aici.