Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura susține că nu are…

Procuratura susține că nu are în procedură dosare în privința jurnaliștilor

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) susțin că nu au în gestiune procese sau dosare penale împotriva reprezentanților presei, care ar permite efectuarea în privința lor a măsurilor speciale de investigații, de orice fel. Reacția PG vine după unele declarații cu privire la „aluziile de urmărire și filare a jurnaliștilor și reprezentanților societății civile”.

Astfel, reprezentanții Procuraturii Generale susțin că până în acest moment, instituția nu a recepționat vreo sesizare sau plângere, nici din partea jurnaliștilor, nici de la reprezentanții societății civile care ar semnala astfel de abuzuri admise față de ei.

Nota emisă de Procuratura Generală:

„Având în vedere perpetuarea în arealul mediatic a unor informații defăimătoare și acuzații, lansate fie de la tribuna Parlamentului sau din studiourile televizate, prin care se încearcă acreditarea ideii de urmărire și filare a jurnaliștilor și reprezentanților societății civile, Procuratura Generală aduce la cunoștință următoarele:

Organele Procuraturii nu au în gestiune procese sau dosare penale împotriva reprezentanților presei, care ar permite efectuarea în privința lor a măsurilor speciale de investigații, de orice fel. De asemenea, până astăzi, instituția nu a recepționat vreo sesizare sau plângere, nici din partea
jurnaliștilor, nici de la reprezentanții societății civile care ar semnala astfel de abuzuri admise față de ei.

Procuratura este gata și obligată să examineze, în condițiile prevăzute de lege, toate adresările persoanelor cointeresate, care consideră că le-a fost lezat vreun drept sau dispun de informații despre comiterea unor abuzuri.
În virtutea prevederilor legale și atribuțiilor instituționale, Procuratura de comun cu alte organe abilitate, monitorizează spațiul informațional în scopul identificării, reacționării prompte la semnale, eventualei intervenții instituționale și prevenirii unor abateri de la lege.

Totodată, declarațiile și convingerile politice, opiniile și punctele de vedere sunt inerente unei societăți democratice și sunt ocrotite prin lege, sub auspiciile principiului constituțional al libertății de exprimare. Libertatea de exprimare însă nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața privată
a persoanei și nici dreptul la propria imagine. Constatăm în ultima perioadă o sporire a numărului de semnale și adresări care impun redistribuirea resurselor instituționale și sustragerea de la obiectivele primordiale, de importanță sporită.

Prin urmare, îndemnăm subiecții sesizărilor să evite antrenarea Procuraturii în dispute particulare de orice gen între diferite grupuri de interese și să se documenteze asupra atribuțiilor instituției înainte de a o abunda în solicitări care o depășesc funcțional.

La ședința Parlamentului de joi, 23 aprilie, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bâtrăncea a făcut mai multe declarații, în care a vorbit și despre jurnaliști.

„Nu dați la jurnaliști milioane de euro. Cred că dacă este un jurnalist cu bun simț cum vă place dvs, de ce nu poate activa cu 5 – 6 mii de lei, salariul mediu pe economie. Pentru ce un jurnalist trebuie să primească mii de euro în plic, fără impozite, fără taxă obligatorie în medicină? Eu nu mă voi coborâ la acest nivel ca să spun pe nume cine și cum trăiește și cine și ce a procurat în ultimii doi ani. Am informația aceasta și dacă începem această luptă, ia o să fie reciprocă”, declarat deputatul PSRM de la tribuna principală a Parlamentului.