Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura Generală oferă detalii despre…

Procuratura Generală oferă detalii despre reținerea fostului procuror anticorupție, Roman Statnîi

Procuratura Generală(PG) oferă detalii despre reținerea fostului procuror anticorupție, Roman Statnîi. Potrivit PG, acesta este cercetat pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat și a fost reținut pentru 72 de ore.

„Comunicăm doar că un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție a fost reținut azi de Procuratura Generală pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat”, au comunicat reprezentanții PG.

Potrivit reprezentanților Procuraturii Generale, urmărirea penală continuă și cu detalii vor reveni ulterior.

Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Roman Statnîi ar fi fabricat o cauză penală pe numele fostului director al fabricii de conserve NaturBravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, acesta fiind învinuit și condamnat pentru escrocherie.

Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. În plângerea depusă anul trecut la Procuratura Generală, acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. Kheyman mai susține în plângerea sa că ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

„Statnîi m-a amenințat că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare unde voi fi omorât”, a precizat autorul plângerii. Acesta a mai adăugat că după ce a transcris bunurile pe numele diferitor persoane, la 10 august i-a fost aplicată o amendă de 5.000 de euro, iar la 20 august 2018, a revenit în Federația Rusă. Ulterior, procurorul Statnîi a contestat decizia Curții de Apel Chișinău, iar Muhamed Galaev, care i-a preluat funcția, ar fi cerut încă 85 de mii de euro, bani pe care a refuzat să-i dea. În consecință, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la trei ani cu executare.

În discuția pe care a avut-o anterior la telefon cu procurorul Statnîi, acesta a recunoscut că a gestionat dosarul în cazul Heiman, dar a respins acuzațiile de șantaj și estorcare a bunurilor.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Viorel Morari a opinat că reținerea lui Statnîi ar fi o răfuială din partea unor factori de decizie din Procuratura Generală.

„Nu a fost nicio comandă. A fost intentat un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Legea permite restituirea benevolă a bunurilor de către inculpat, aceasta fiind o circumstanță atenuantă la stabilirea pedepsei. Kheyman a fost condamnat de prima instanță, iar Curtea de Apel i-a înăsprit pedeapsa”, a declarat Morari.

Procurorul Roman Stanîi a demisionat din sistem în februarie 2020. Contactat atunci pentru a afla care este motivul pentru care a decis să demisioneze, Roman Statnîi a declarat scurt: „Nu comentez”.

ZdG a scris anterior că Roman Statnîi este obișnuit cu donații generoase. Acesta susținea că, în 2018, a primit o donație în valoare de 40 de mii de lei de la mama sa, Iulia Statnîi, alți 60 de mii de lei de la tatăl său, Petru Statnîi, și alți 50 de mii de lei de la fratele său, Igor Statnîi. Și ceilalți membri ai familiei procurorului ar fi primit donații anul trecut: 230 de mii de lei de la mama soției, Elena Bordianu și 100 de mii de lei de la tatăl ei, Ilie Postanciuc. Câte 30 de mii de lei ar fi primit de la Roman Statnîi, iar alți 30 de mii de lei de la tatăl acestuia.

În total, familia Statnîi a raportat donații în valoare de 540 de mii de lei pe parcursul anului 2018. Donațiile primite de acesta depășeau de două ori veniturile sale din salariul de procuror.