Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Generală anunță despre identificarea…

Procuratura Generală anunță despre identificarea unuia din autorii alertelor cu bombă falsă din Chișinău

Procuratura Chișinău, Oficiul Buiucani, informează vineri, 15 iulie, despre identificarea autorului comunicatului mincinos privind prezența unor dispozitive explozibile în incinta unui bloc locativ din sectorul Buiucani al capitalei.

Potrivit Procuraturii Generale (PG), este vorba despre un bărbat din Nisporeni, în vârstă de 37 ani, care se află la evidența medicului psihiatru. Bărbatul a fost reținut și în privința lui a fost dispusă efectuarea expertizei psihiatrico-psihologice în condiții de staționar.

PG amintește că apelul fals a parvenit în noaptea de 13 iulie 2022, la Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, fiind comunicat despre prezența unui dispozitiv explozibil în incinta unui bloc locativ din sectorul Buiucani al capitalei, perturbând astfel liniștea locatarilor și determinând intervenirea la fața locului a autorităților de stat competente. În urma cercetării amănunțite a încăperilor blocului locativ nu au fost depistate careva dispozitive explozibile, anunță PG.

„În rezultatul măsurilor întreprinse de către angajații Inspectoratului Național de Investigații și ai Inspectoratului de poliție Buiucani, în comun cu procurorii, în aceiași zi, a fost identificată persoana care a efectuat apelul fals, care s-a dovedit a fi un bărbat din Nisporeni, în vârstă de 37 ani și care se află la evidența medicului psihiatru. Persoana dată a fost reținută și în privința ei a fost dispusă efectuarea expertizei psihiatrico-psihologice în condiții de staționar.

Prin urmare, în legătură cu acest fapt, tot la aceiași dată, a fost pornită urmărirea penală în temeiul existenței unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de comunicare mincinoasă cu bună-știință despre actul de terorism (art.281 din Codul penal)”, anunță Procuratura Generală într-un comunicat.

Pentru comiterea acestei infracțiuni, potrivit PG, legea penală prevede pedepse sub formă de amendă de până la 42 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 ore sau închisoarea de până la 2 ani.

Mai mult, PG precizează că, în cadrul percheziției efectuate la domiciliul bărbatului a fost depistat și ridicat telefonul de pe care s-a efectuat apelul la serviciul 112. Acțiunile de urmărire penală sunt în curs de desfășurare.

În ultimele săptămâni, în R. Moldova au fost anunțate mai multe alerte false cu bombă. Doar pe 5 iulie au fost peste 50 de alerte false. Oamenii legii au pornit urmărirea penală în cadrul acestor denunțuri false.

Vineri dimineața, 15 iulie, oamenii legii au fost sesizați precum că în incinta Curții Supreme de Justiție (CSJ) este amplasat un obiect explozibil. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate.

În urma verificărilor efectuate de forțele de ordine, nu au fost depistate obiecte sau substanțe explozibile.