Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Generală a Rusiei a…

Procuratura Generală a Rusiei a trimis în instanță dosarul penal în care Veaceslav Platon este acuzat de spălare de bani

Procuratura Generală a Rusiei a trimis în instanță dosar penal în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon este acuzat de spălare de bani, scrie agenția de presă TASS.

„Procuratura Generală a Rusiei a aprobat un rechizitoriu într-un dosar penal în care este vizat Veaceslav Platon. Acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor în temeiul părții 1 a art. 210 din Codul penal al Federației Ruse („Crearea și conducerea unei comunități criminale”), Partea 3 a Art. 193.1 din Codul penal al Federației Ruse („Efectuarea de tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină în conturi nerezidente folosind documente falsificate la o scară deosebit de mare”, anunță Procuratura Generală a Rusiei.

Procuratura Generală menționează că Platon se ascunde în afara Rusiei, iar extrădarea acestuia a fost refuzată.

Potrivit anchetei, în 2013, la Moscova și Chișinău, proprietarul BC Moldindconbank SA Veaceslav Platon, împreună cu fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Comunitatea o includea și pe Elena Platon (sora lui Veaceslav Platon), director de trezorerie al CB „Moldindconbank” SA, Oleg Kuzmin, proprietarul CB „Evropeyskiy Express” LLC, coproprietari ai JSCB „Russian Land Bank” OJSC, Bank „Zapadny” OJSC, o sucursală a KKB „Creditbank” OJSC – „Creditinvest” Alexander Grigoriev și Beslan Bulguchev, șefii trezoreriei acestor bănci Rinat Yusupov și Viner Sharipova, precum și Alexei Sobolev și Lev Pakhomov”, notează sursa citată.

Pe 29 octombrie 2021, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Rusia anunța că anchetatorii Departamentului de Investigații al MAI rus continuau să investigheze dosarul penal pornit împotriva fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și fostul primar de Bălți Renato Usatîi, acuzați de retragerea a 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale.

Potrivit unui comunicat emis atunci de MAI rus, în cadrul cercetărilor preliminare s-a stabilit că, din iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești SA Moldindconbank, Veaceslav Platon, împreună cu fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, fost deputat Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, care are legături corupte și comerciale în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse. Atunci, Platon, Plahotniuc, dar și primarul de Bălți, Renato Usatîi au fost anunțați în căutare internațională, iar instanța i-a arestat în lipsă. Detalii aici.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat la 14 iunie de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare.