Principală  —  IMPORTANTE   —   Primarul orașului Vulcănești, cercetat pentru…

Primarul orașului Vulcănești, cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, va compărea în fața magistraților. Procurorii anticorupție solicită suspendarea din funcție a acestuia

Primarul orașului Vulcănești, UTA Găgăuzia, Victor Petrioglu va compărea în fața magistraților fiind cercetat într-un dosar pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a trimis în instanță dosarul în care Petrioglu este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Procurorii au solicitat suspendarea provizorie din funcția a acestuia până la pronunțarea unei hotărâri definitive pe marginea cauzei penale

Potrivit PA, primarul este învinuit că, exercitând funcția de primar al orașului Vulcănești, UTA Găgăuzia, cunoscând despre faptul că, printr-o decizie a consiliului orășenesc Vulcănești din noiembrie 2019, a fost aprobată doar o funcție de vice-primar al orașului Vulcănești, iar propunerea lui privind numirea a doi vice-primari, a fost respinsă, deoarece nu a fost votată cu numărul necesar de voturi, la 10 decembrie 2019, și-a depășit în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege, atunci când a semnat dispoziția prin care a numit doi vice-primari ai primăriei Vulcănești, cărora li s-a dispus achitarea remunerărilor salariale conform statelor de personal.

Ulterior, primarul orașului Vulcănești, a contestat în instanța de judecată, deciziile consiliului orășenesc Vulcănești prin care a fost aprobată doar o unitate de vice-primar, acțiuni care au fost respinse de judecători, la moment fiind decizii judecătorești definitive și irevocabile pe acest fapt.

Astfel, ca urmare a acțiunilor intenționate a primarului orașului Vulcănești, bugetul administrației publice locale a fost prejudiciat considerabil cu 54 156 lei, suma achitată constituind remunerarea salarială, pentru o funcție suplimentară de vice-primar, începând cu aprilie 2020 până în septembrie 2020, când în baza dispoziției primarului, un vice-primar a fost concediat, cu eliberarea din funcție.

Procurorii au înaintat demers de aplicare față de primarul orașului Vulcănești, a măsurii de constrângere – suspendarea provizorie din funcție, până la pronunțarea unei hotărâri definitive pe marginea cauzei penale.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Victor Petrioglu, ex-candidat al blocului „Renato Usatîi” la alegerile parlamentare anticipate din 2021, este primar degrevat al orașului Vulcănești în două mandate. A fost anterior deputat al Adunării Populare a autonomiei găgăuze, timp în care a susţinut desfăşurarea referendumului din 2014, declarat ilegal de Judecătoria Comrat şi nerecunoscut de autorităţile de la Chişinău prin care se vota independența regiunii față de R. Moldova și aderarea țării la Uniunea Vamală. A făcut parte din formaţiunea „Edinaia Gagauzia”, dar în 2010 a părăsit echipa lui Formuzal şi a devenit membru PDM. Trei ani mai târziu, pleacă și de la democrați. A optat pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală, deși deţine cetăţenie română. 

În octombrie 2020, Petrioglu a fost acuzat de corupție și suspendat din funcție pentru 10 luni, printr-o decizie a Judecătoriei Comrat. A atacat cu recurs, iar Curtea de Apel Comrat a trimis dosarul la rejudecare, într-un alt complet de judecători, care la 15 februarie 2021 a încetat procesul, pe motiv că acțiunile nu întrunesc elementele unei infracțiuni. În iunie 2018, Cornel Constanda, viceprimarul de Vulcănești de atunci, a depus o cerere la poliție prin care a reclamat că ar fi fost bătut de Petrioglu, la etajul trei al Primăriei.