Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președintele Centrului de Resurse Juridice:…

Președintele Centrului de Resurse Juridice: Reforma justiției a început doar pe hârtie. Ce spune ministrul justiției

Invitat recent în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova, ministrul justiției, Vladimir Cebotari a fost întrebat despre problema corupției în R. Moldova și mersul reformei justiției.  Astfel, ministrul a afirmat că deși mai este mult de muncit la acest capitol, reforma aduce rezultate. Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea susține însă că reforma justiției a început doar pe hârtie. 

„Eu cred, și acest lucru deja se și se observă, reforma începe să producă anumite rezultate. Ori, chiar cele mai recente rețineri sunt parte sau rezultate a unor acțiuni prevăzute de Strategia de reformă a sectorului justiției. Eu însă sunt absolut convins că pentru a ridica gradul de percepție pozitivă și a încrederii în justiție, mai este foarte mult de făcut. Aș zice eu că mai mult este de făcut, decât s-a făcut până acum și cel mai important e să învățăm aplicarea corectă a acestor norme noi și uniformizarea lor. Noi deja lucrăm în acest sens”, a menționat Cebotari.

Pe de altă parte, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea susține că  reforma a început doar pe hârtie.

„Reforma justiției a început pe hârtie, dar în practică efecte nu se văd, din mai multe  considerente. Unele reforme încă nu au fost duse până la capăt, altele au fost scrise pe hârtie, dar implementarea încă așteaptă să vină. În opinia mea, chestiuni importante care nu au fost făcute în ceea ce ține de selecția judecătorilor, spre exemplu. Deși în lege scrie că promovarea judecătorileor se face în funcție de merit, de fapt se face în funcție de cum votează Conisliul Superior al Magistraturii (CSM), iar CSM nu votează în baza unor, criterii ci pe sistemul „îmi place sau nu îmi place” și iată aici e o problemă”, subliniază  Gribincea.