Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Premierul Chiril Gaburici vrea o…

Premierul Chiril Gaburici vrea o misiune europeană de luptă cu corupţia

După ce propunerea de a aduce un Procuror General din Uniunea Europeană nu a fost agreată de guvernanţii de la Chişinău, acum premierul, Chiril Gaburici propune crearea unei misiuni europene de luptă cu corupția. Anunţul a fost făcut public astăzi, 27 aprilie în cadrul prezentării raportului anual privind progresele reformelor în sectorul justiţiei, pentru anul trecut.

”Acest proiect a fost discutat și cu partenerii europeni, urmează să-l lansăm cât mai curând. Scopul acestei misiuni va fi de a consolida capacitățile instituțiilor de drept responsabile de combaterea corupției, de a prelua și aplica bunele practici din țările europene”, a explicat premierul.

Totodată şeful Executivului a venit cu propunerea de a crea un Centru unic de reformă a instituțiilor de drept, cu detașarea permanentă a celor mai buni specialiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Centrului Național de Integritate, reprezentanți ai societății civile și experți străini. Potrivit Premierului, acest Centru va servi drept platformă de analiză, coordonare şi elaborare de politici și acte normative, cât și va supraveghea activitatea instituțiilor responsabile de reforma justiției.

”Specialiștii, din cadrul acestui Centru, ar urma să stabilească și o listă de acțiuni prioritare pentru a mișca reforma înainte. Îmi doresc să fie vizibile efectele reformelor pe care le implementăm, să nu rămână scrise doar pe hârtie, dar să fie resimțite de către cetățeni”, a menţionat Chiril Gaburici.

În cadrul acestei ședințe de contabilizare ministrul Justiției, Vladimir Grosu a declarat că din totalul reformele propuse spre realizare în anul 2014 au fost implementate aproximativ 69 % . Principalele realizări enunțate au fost avansarea reformei procuraturii, care ar trebui, după spusele ministrului să ajungă pe masa Parlamentului în următoarele săptămâni. În această listă intră şi adoptarea Legii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, reducerea imunității magistraților, instituirea noilor proceduri de selecție și evaluare a performanțelor judecătorilor.

La eveniment au mai participat preşedintele Nicolae Timofti, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Pirkka Tapiola, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiției, Centrului Național Anticorupție, Centrului Național de Integritate.