Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Platon mărturisește ce (nu) a…

Platon mărturisește ce (nu) a cumpărat

Veaceslav Platon recunoaște că a cumpărat informații datorită cărora speră că va fi eliberat în curând. În același timp, el spune că nu a putut obține copia raportului Kroll 2 și nu a avut suficienți bani pentru a-i da în schimbul eliberării sale.

Potrivit acestuia, revenirea lui Renato Usatîi în R. Moldova are loc după ce liderul Partidului Nostru s-a înțeles cu Vlad Plahotniuc, dar nu știe cum politicianul ar fi obținut părți din raportul Kroll 2, despre care afirmă că ar trebui verificate dacă sunt veridice. El spune că a încercat să facă rost de o copie a raportului, dar nu a reușit.

„Am încercat să obțint raportul Kroll trei ani, prin diferite metode, inclusiv să-l cumpăr. M-am adresat la angajații de la Procuratură, BNM, CNA. Nu au venit oferte. Cineva mi-a cerut 20 de mii de dolari, a luat avans și a dispărut”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat TV8.

De când a fost arestat, nu s-a întâlnit și nici nu a vorbit cu Plahotniuc, susține Platon, dar menționează că din partea fostului lider democrat i-au fost transmise „condițiile eliberării”.

„Nu am avut atâția bani”, a subliniat acesta, adăugând că a fost vorba despre o sumă mare.

Totuși, el consideră că va fi eliberat în curând, deoarece a cumpărat informații, care ar dovedi că el nu a furat nimic, cine a cumpărat acțiunile „Victoriabank”, că el nu este vinovat și că Șor a mințit.

Potrivit lui, aceste informații l-ar ajuta în toate cele trei dosare.

La fel, Platon afirmă că avocații săi „au găsit” copia denunțului lui Șor.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse, în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare, termen în care sunt incluși și cei 18 ani privațiune de libertate la care Platon a fost condamnat anterior.