Principală  —  IMPORTANTE   —   Plângerea depusă de apărătorii procurorului…

Plângerea depusă de apărătorii procurorului general suspendat la Consiliul Superior al Procurorilor va fi examinată de Procuratura Anticorupție

sursa: captură rlive.md

Plângerea depusă de către Alexandr Sicinski și Vasile Gafton, apărătorii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), prin care solicită suspendarea hotărârii CSP în urma căreia procurorul anticorupție Victor Furtuna a inițiat urmărirea penală în privința șefului Procuraturii Generale (PG) și prin care cer clasarea cauzei penale pornite pe numele lui Stoianoglo va fi examinată de Procuratura Anticorupție (PA).

O decizie în acest sens a fost aprobată vineri, 15 octombrie, de către plenul CSP care a decis să transmită sesizarea spre examinare reprezentanților PA.

Cei doi apărători ai procurorului general suspendat au depus la 13 octombrie curent o cerere în adresa CSP-ului prin care au solicitat încetarea urmăririi penale inițiată pe numele lui Alexandr Stoianoglo.

La 12 octombrie curent, în cadrul unei conferințe de presă, avocații lui Stoianoglo au menționat că vor depune repetat plângere la Procuratura Anticorupție (PA)prin care vor solicita suspendarea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), în urma căreia procurorul anticorupție Victor Furtuna a inițiat urmărirea penală în privința șefului Procuraturii Generale (PG) și respectiv suspendarea tuturor acțiunilor care au urmat după.

La 5 octombrie curent, procurorul anticorupție Victor Furtună a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru a examina acuzațiile aduse de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp și expuse într-o sesizare depusă la CSP împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

La scurt timp, procurorul Furtună a dispus inițierea urmării penale a lui Stoianoglo și, împreună cu ofițeri SIS, timp de trei ore a efectuat percheziții la Procuratura Generală.

După trei ore de percheziții la PG, la ieșirea din clădirea Procuraturii, procurorul de caz a făcut o scurtă declarație în care a anunțat oficial că Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele lui fiind înaintate cel puțin 4 capete de acuzare.

Aflat în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, procurorul general suspendat al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, este urmărit penal pe cinci capete de acuzare. Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penală în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general). DETALII AICI

Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor