Principală  —  IMPORTANTE   —   Olga Bondarciuc, fosta notară implicată…

Olga Bondarciuc, fosta notară implicată în autentificarea mai multor contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc, plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Procurorii i-au înaintat învinuirea – FOTO

Sursa foto: Poliția R. Moldova

Olga Bondarciuc, fosta notară implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon și care ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, a fost audiată joi, 14 iulie, de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care i-au înaintat învinuirea, și a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile.

Învinuirea prezentată, conform PCCOCS, ține de anumite fapte infracționale comise în perioada în care activa în calitate de notară.

Mai exact, procurorii îi incriminează comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic „frauda bancară”; infracțiuni de fals în acte publice; depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale „organizației criminale”, prin care ar fi fost spălați banii din „frauda bancară”.

De asemenea, potrivit procurorilor, Bondarciuc a creat artificial probe acuzatoare prin falsificarea unor acte notariale.

„Acțiunile de urmărire penală vor continua în exercitarea directă a procurorilor PCCOCS, pentru stabilirea tuturor aspectelor relevante comiterii faptelor incriminate, timp în care persoana se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Anterior, în 2021, procurorii PCCOCS au prezentat în instanța de judecată probe care să permită aplicarea arestului preventiv în privința învinuitului, în absența sa, iar la opt zile de la depunerea demersului – pe 20 aprilie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a satisfăcut solicitarea. Prin urmare, după extrădarea persoanei, prezentarea învinuirii și mandatului de arest de către PCCOCS, aceasta a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile”, precizează Procuratura.

Joi, 14 iulie, Olga Bondarciuc, notara implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon și care ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, a fost extrădată în R. Moldova de către autoritățile din Belgia.

Joi, 14 iulie, în baza hotărârii Colegiului disciplinar al notarilor, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a semnat Ordinul prin care notarei Olga Bondarciuc, teritoriul de activitate municipiul Chișinău, i s-a aplicat sancțiunea disciplinară sub formă de retragere a licenței. Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Pe 28 septembrie 2021, Poliția R. Moldova anunță că Olga Bondarciuc, dată în căutare internațională, a fost reținută în Belgia. Ulterior, la începutul lunii decembrie 2021, Bondarciuc a solicitat azil politic în Belgia.

Pe 18 februarie curent, Ziarul de Gardă a scris că notara Olga Bondarciuc ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon. Potrivit unor documente, în posesia cărora a intrat ZdG, mai exact un registru al actelor notariale, în care Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

Olga Bondarciuc a fost vizată în raportul Kroll 2, ea fiind unul dintre acţionarii Unibank, după ce s-a împrumutat cu milioane de lei. Bondarciuc a ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor sau Veaceslav Platon. Anterior, Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc.

Pe 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost „în conformitate cu legislația”.

Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.