Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Oleg Afanasii a fost numit…

Oleg Afanasii a fost numit șef la Procuratura municipiului Chișinău

Oleg Afanasii a fost numit șef la Procuratura municipiului Chișinău, asta după ce a asigurat interimatul funcţiei timp de aproape un an. Decizia a fost luată astăzi, 19 decembrie, de Consiliul Superior al Procurorilor(CSP).

În concursul pentru ocuparea acestei funcții, Oleg Afanasii a fost unicul candidat înscris.

Oleg Afanasii a fost desemnat în martie 2020 de către procurorul general Alexandr Stoianoglo să exercite interimatul funcției după ce Ștefan Șaptefraț și-a dat demisia la doar o săptămână distanță după ce Ziarul de Gardă a publicat investigația Cum să devii milionar prin împrumuturi nerambursate și promisiuni ilegale neonorate. În rolul principal — fiul procurorului-șef al Capitalei.

Anterior, Afanasii a fost procuror-șef al Secției Control al Activității Speciale de Investigații și Asigurarea Regimului Secret al Procuraturii Generale.

Potrivit ultimei declarații de avere depusă în 2019, Oleg Afanasii a obținut un salariu de 360. 103 lei de la Procuratura Generală. Totodată, familia Afanasii deține în proprietate o casă de 132,9 metri pătrați, evaluată la 128,9 mii de lei, care i-a fost donată în 2007. Familia mai deține un Mercedes, dobândit în 2014, care valorează 195.000 de lei.

În 2015, ZdG scria că Oleg Afanasii deţine o firmă ce se ocupă cu comerţul, „Prorialia” SRL. Aceasta îşi are sediul în casa socrului său din oraşul Ialoveni. Totuşi, potrivit mai multor documente, inclusiv un act al Serviciului Protecţie Civilă cu privire la un control la această firmă, aceasta îşi desfăşoară activitatea în capitală la adresa Mircea cel Bătrân, 2/2. La această adresă se afla o staţie pentru transportul public, unde activează o firmă a fratelui procurorului, Ion Afanasie, care a reuşit să ia în arendă de la Primăria Capitalei terenul de la această adresă, iar ulterior, chiar să-l privatizeze.