Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Oficial: Poliția despre evacuarea forțată…

Oficial: Poliția despre evacuarea forțată a protestatarilor: „li s-a acordat timp de a părăsi perimetrul”

Foto: facebook.com/gurau

Conducerea Inspectoratului General al Poliției (IGP) afirmă că a acționat în strictă conformitate cu prevederile legii în dimineața zilei de astăzi, 27 augustu 2018, când a evacuat protestatarii din perimetrul bulevardelor Ștefan cel Mare și Sfânt și G. Bănulescu-Bodoni. Într-un comunicat de presă, Poliția R. Moldova afirmă că a acționat în baza unei Dispoziții a Primăriei mun. Chișinău și că a acordat timp protestatarilor de părăsi perimetrul indicat. Pentru că aceștia nu s-a fi conformat, scrie în comunicat, s-a impus „necesitatea întreprinderii măsurilor legale de dispersare”.

„În dimineața zilei de 27 august 2018, la cerința aurorităților publice locale, Poliția a somat persoanele aflate în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare din mun. Chișinău, să-și sisteze temporar manifestația, având la bază Dispoziția Primăriei mun. Chișinău din 24 august 2018, cu privire la limitarea temporară a accesul publicului în anumite locuri în ziua de 27 august 2018, care poartă un caracter public.

Astfel, atât organizatorilor cât și participanților li s-a adus la cunoștință depre necesitatea de suspendare temporară a manifestărilor publice, în conformitate cu prevederile legislației ce reglementează regimul juridic al întrunirilor.

Participanților li s-a acordat timp de a părăsi perimetrul indicat, la care fapt aceștia nu s-au conformat, fiind impusă în consecință necesitatea întreprinderii măsurilor legale de dispersare.

Precizăm că Poliția a acționat în strictă conformitate cu imperativele legii, somând atât vrbal cât și sonor participanții de a-și sista temporar manifestația însă fără conformare.

La expirarea timpului acordat pentru dispersare, Poliția a acționat proporțional, astfel participanții au fost reamplasați temporar în perimetrul str. Bodoni cu Ștefan cel Mare”, scrie în comunicatul publicat de Poliția R. Moldova pe Facebook.

Abordați de reporterul ZdG în dimineața zilei de astăzi, nici ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, nici șeful IGP, Alexandru Pânzari, nici șeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc nu au comentat acțiunile poliției.

Președinta PAS, Maia Sandu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că polițiștii au prezentat o dispoziție semnată de primarul interimar Ruslan Codreanu atunci când au intervenit pentru evacuarea forțată a protestatarilor.

Foto antet:  facebook.com/gurau