Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Numele judecătorului condamnat la 7…

Numele judecătorului condamnat la 7 ani de închisoare

Judecătorul Valeriu Ghedreuțan a fost condamnat de prima instanță, în ianuarie 2018, la 7 ani de închisoare

Un judecător din cadrul Judecătoriei Drochia a fost condamnat astăzi la 7 ani închisoare, amendat cu 160 mii de lei şi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice timp de 10 ani. Verdictul a fost dictat după ce Procuratura Anticorupţie a demonstrat vinovăţia acestuia de comiterea infracţiunii de corupere pasivă, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă. Deși nu este făcut public numele judecătorului, în comunicat se face referire la judecătorul Valeriu Ghedreuțan, magistratul suspendat din funcție de la Judecătoria Drochia. 

Magistratul a fost reţinut în primăvara anului 2016, după ce procurorul general a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii la efectuarea percheziţiilor domiciliului, automobilului, biroului de serviciu, percheziţiei corporale şi reţinerii respectivului judecător, anunță Procuratura Generală.

În același comunicat se mai precizează că urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de procurorul general pe 15 februarie 2016, în baza plângerii depuse de o petiţionară – cetăţeancă a R. Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care reclama acţiunile coruptibile ale magistratului. Din actul de sesizare prezentat de procurorul general şi probele administrate rezultă că, la începutul lunii aprilie 2010, judecătorul a acordat petiţionarei o consultaţie în ordine privată referitoare la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său. În cadrul acestei discuţii, judecătorul i-a comunicat, că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmînd ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, acesta a pretins şi a primit de la femeie 200 euro precum că pentru consultaţie.

Peste două zile, în cadrul următoarei întâlniri, magistratul i-a comunicat că pentru suma de 6200 euro va examina cazul şi va adopta o hotărîre în favoarea declarantei. În aprilie 2014, femeia a transferat din Italia pe numele magistratului suma integrală solicitată, pe care ultimul a ridicat-o şi a primit-o de la o instituţie bancară. Astfel, pe 17 noiembrie 2014, în rezultatul examinării litigiului nominalizat, judecătorul a emis hotărîrea judecătorească prin care a dispus recunoaşterea după femeie a dreptului de proprietate asupra a 75,26% din valoarea imobilului, însă nu s-a expus şi asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului din litigiu. În continuare, motivînd că banii transmişi anterior nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului, acesta a pretins de la femeie încă 1000 euro. În aceiaşi zi, Procuratura Anticorupţie a purces la efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, fiind probată şi înregistrată convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate de la femeie în vederea îndeplinirii acţiunilor în exercitarea funcţiei sale. Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii.

Sentința pe numele judecătorului a fost luată de Judecătoria Soroca. Valeriu Ghedreuțan nu a fost prezent la pronunțarea ei. Procurorul Victor Muntean, cel care a reprezentat acuzarea de stat în acest dosar, a declarat pentru ZdG că sentința va putea fi pusă în aplicare după expirarea tuturor căilor de atac. Deși în cadrul urmăririi penale magistratul și-a recunoscut vina, în instanța de judecată, judecătorul a avut o altă versiune, prin care a respins acuzațiilor procurorilor. Procurorul Victor Muntean a precizat că a solicitat instanței o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru Valeriu Ghedreuțan. Acesta a fost judecat în stare de libertate și va ajunge după gratii doar dacă instanțele ierarhic superioare vor menține sentința luată de Judecătoria Soroca. 

Vale­riu Ghe­dre­u­țan este jude­că­tor din anul 2000. El este și pre­șe­din­tele Aso­ci­a­ției regio­nale de fotbal din Dro­chia, dar și fon­da­to­rul clu­bu­lui de fotbal „Spe­ranţa Plus”.