Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Nu a indicat valoarea reală…

Nu a indicat valoarea reală a unui apartament și a unui garaj, însă ANI a încetat controlul pe numele său. Ce avere declară șeful Procuraturii Drochia

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încetat controlul averii și intereselor personale pe numele șefului Procuraturii raionului Drochia, Viorel Tureac, deși acesta nu a declarat valoarea reală a unui apartament și a unui garaj pe care le deține.

Comparând datele din declarațiile de avere și interese personale cu datele din documentele obținute în cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit că procurorul Viorel Tureac nu a declarat corect valoare unui apartament al cărui preț contractual este de 42 160 de euro, precum și valoarea unui garaj, al cărui preț contractual este 8 785 de euro.

În speța dată, inspectorul de integritate ajunge la concluzia că nedeclararea valorii bunurilor imobile conform documentului care certifică proveniența bunului sau valorii cadastrale nu este de natură să trezească bănuiala rezonabilă privind săvârșirea unei infracțiuni sau încălcarea legislației fiscale”, se arată în actul de constatare publicat de ANI.

Inspectorul care a întocmit actul de constatare, Ion Nicolaev, a mai notat că nu există diferență substanțială nejustificată în averea lui Viorel Tureac și a soției lui, în perioada controlului, cuprinsă între 1 august 2016 și 30 martie 2021.

Astfel, controlul averii și intereselor personale, inițiat la 4 august 2021 pe numele lui Viorel Tureac a fost încetat la 14 aprilie 2023.

Viorel Tureac declară pentru anul 2022, venituri din salariu de 268 de mii de lei, precum și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă și pensie de dizabilitate de la CNAS, în valoare totală de 85 de mii de lei. Procurorul deține jumătate dintr-un apartament de 99 de metri pătrați, declarat la valoarea de 310 mii lei, de asemenea – o pătrime dintr-un alt apartament de 66 de metri pătrați, declarat la valoarea de 44 de mii de lei, jumătate dintr-un garaj, declarat la valoarea de 27 de mii de lei și o jumătate din alt garaj, de 81 de mii de lei. El mai declară și un alt imobil, pe care la fel îl deține pe jumătate, în valoare de 96 de mii de lei. Cote părți din aceste imobile sunt declarat pe numele unor persoane apropiate.

Pe de altă parte, în declarațiile depuse anterior, procurorul Viorel Tureac declara o valoare mai mare pentru apartamentul de 66 de metri pătrați – de 177 de mii de lei, precum și pentru garajele deținute – de 55 de mii de lei și, respectiv, 162 de mii de lei.

Șeful Procuraturii Drochia mai declară două automobile: Honda CR-V, cumpărat în 2021 cu 259 de mii de lei, și Skoda Fabia, achiziționat în 2011, a cărui valoare este indicată zero lei.

Anterior, portalul nordnews.md a scris că fiul și fiica lui Viorel Tureac ar fi achiziționat câte un apartament în Iași, România, cu suprafața de 75 de metri pătrați și respectiv – de 41 de metri pătrați. Procurorul a declarat atunci că locuințele s-ar regăsi în declarațiile sale de avere.

Viorel Tureac a deținut anterior funcția de șef al Procuraturii municipiului Bălți. El a fot votat de Consiliul Superior al Procurorilor la conducerea Procuraturii raionului Drochia în mai 2020, după că procurorul general de atunci, Alexandru Stoianoglo, a dat asigurări că va face față noii provocări.