Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noul procuror general vorbește despre…

Noul procuror general vorbește despre primii pași care trebuie făcuți în „dosarul miliardului”

În cadrul interviului de la Consiliul Superior al Procurorilor, noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a vorbit și despre dosarele de rezonanță, printre care și cel legat de furtul miliardului.

Stoianoglo susține că cei care s-au ocupat până acum de ancheta legată de „furtul miliardului” nu mai au dreptul moral să gestioneze în continuare dosarul și că este nevoie de constituirea unei noi echipe de procurori și ofițeri de urmărire penală.

„Eu nu cunosc tot dosarul, dar am așa o impresie că investigarea cazului merge spre calea greșită și din acest punct de vedere este evident că investigarea a fost tergiversată. Nu cred că echipa actuală a procurorilor și a ofițerilor de urmărire penală au dreptul moral să continue investigarea dosarului. Nu am încredere în așa procurori. De aceea, primul pas ar fi înlăturarea procurorilor de investigare a dosarului și formarea unei echipe noi de procurori și ofițeri de urmărire penală. Al doilea pas este să adresăm instituțiilor internaționale un apel de ajutor pentru stabilirea beneficiarilor banilor care au fost furați și solicitarea privind acțiuni concrete pentru întoarcerea banilor. Al treilea pas: trebuie să ridicăm și să analizăm dosarele care au fost clasate și expediate în judecată pe cele ce țin de nerambursarea creditelor. Al patrulea pas, și cred că cel mai important, noi trebuie să responsabilizăm colaboratorii băncilor”, a declarat Stoianoglo în timpul probei interviului de la CSP, înregistrarea căruia a fost făcută publică sâmbătă, 30 noiembrie.

Vedeți mai jos declarațiile procurorului general legate de furtul miliardului, începând cu minutul 12.55.

Joi, 28 noiembrie 2019, în urma probei interviului, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe fostul deputat democrat Alexandr Stoianoglo pentru a fi numit în funcția de procuror general. Decretul de numire în funcție a fost semnat a doua zi, pe 29 noiembrie, de către președintele Igor Dodon, noul procuror general fiind învestit în funcție în aceeași zi.

Vedeți aici detalii despre CV-urile și averile celor patru foști candidați la funcția de procuror general: Candidații la funcția de procuror general: Avere și controverse.

Foto: privesc.EU