Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noul președinte al Uniunii Avocaților,…

Noul președinte al Uniunii Avocaților, unul dintre apărătorii lui Gheorghe Crețu în dosarul Pădurea Domnească

Decanul Baroului Chișinău, Emanoil Ploșnița, este noul președinte al Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM). Pentru acesta și-au dat votul 193 de avocați din cei 344 prezenți la Congresul ordinar al avocaților. Contracandidata sa, Nina Lozan, care a exercitat în ultimii doi ani funcția respectivă, a acumulat 140 de voturi. Cei doi au luptat pentru postul de președinte al UAM și în 2015, atunci, însă, Nina Lozan a câștigat cu un avantaj de nouă voturi.Emanoil Ploșnița ocupă  funcția de decan al Baroului Chișinău din 22 aprilie 2016 când a fost votat de Adunarea Generală a Baroului Chișinău.

Emanoil Ploșnița este născut la 31 ianuarie 1955 în s. Ciocâlteni, Orhei. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, iar ulterior a activat în organele Procuraturii. S-a recalificat în avocat, pentru ca ulterior să fie ales şef al Biroului Asociat de Avocaţi al sectorului Buiucani, iar, ulterior, să fondeze Biroul Asociat de Avocaţi „Pro–Maximus”.

Unul dintre cele mai semnificative dosare în care a participat Emanoil Ploșnița este cel care vizează omorul din Pădurea Domnească, el fiind unul dintre apărătorii fostului judecător al Curţii de Apel Chișinău Gheorghe Creţu. Cel din urmă a fost unicul condamnat pe acest dosar, la doi ani de închisoare cu suspendare, de către prima instanță, alte trei persoane au fost achitate. De doi ani și jumătate, timp în care au avut loc peste 40 de ședinte, majoritatea fiind însă amânate, dosarul se află la Curtea de Apel Bălți.

Potrivit legii cu privire la avocatură, preşedintele Uniunii Avocaţilor este ales pe un termen de 2 ani dintre avocaţi cu o vechime în profesie de cel puţin cinci ani. Una şi aceeaşi persoană poate fi aleasă preşedinte al Uniunii Avocaţilor pentru cel mult două mandate consecutive.

Preşedintele Uniunii Avocaţilor are următoarele atribuţii:

  • a) reprezintă Uniunea Avocaţilor în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate;
  • b) prezidează şedinţele Consiliului Uniunii Avocaţilor;
  • c) semnează actele Consiliului Uniunii Avocaţilor;
  • d) supraveghează relaţiile dintre Uniunea Avocaţilor şi barouri, precum şi relaţiile dintre barouri;
  • e) acordă sprijin barourilor în relaţiile acestora cu autorităţile centrale şi cele locale;
  • f) veghează la asigurarea condiţiilor corespunzătoare de desfăşurare a activităţii avocaţilor în instanţele judecătoreşti, în organele de urmărire penală şi în autorităţile publice.

În absenţă, sau la cerere, preşedintele Uniunii Avocaţilor este înlocuit de un vicepreşedinte, pe care îl desemnează în acest scop din numărul membrilor Consiliului Uniunii Avocaţilor.

Foto: bizlaw.md