Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noul ministru al Justiției, rudă…

Noul ministru al Justiției, rudă cu avocatul judecătorilor Druță și Sternioală? Ce spune Fadei Nagacevschi

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, urma să solicite astăzi, 21 noiembrie, eliberarea acordului la reținerea, percheziționarea și arestarea unui judecător. Subiectul nu a fost însă examinat de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru că nu a existat cvorum, de la ședință lipsind inclusiv noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, sesizarea lui Dumitru Robu îl viza pe judecătorul Oleg Sternioală, care este cercetat în prezent în stare de libertate într-o cauză penală de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Astfel, tot potrivit surselor ZdG, ministrul Nagacevschi nu s-ar fi prezentat la ședința CSM de astăzi, joi, 21 noiembrie, în contextul în care mama sa este rudă cu avocatul Iurie Tabarcea, care reprezintă interesele judecătorului Oleg Sternioală. Totodată, Iurie Tabarcea este și nașul de cununie al judecătorului Sternioală. Iurie Tabarcea ește și unul din avocații judecătorului Ion Druță în dosarul în care acesta este investigat pentru îmbogățire ilicită.

Contactat telefonic, Fadei Nagacevschi a negat faptul că nu s-a prezentat la ședință pentru că procurorul urma să solicite reținerea lui Sternioală, menționând că, în această dimineață, l-a informat pe președintele CSM despre imposibilitatea de a se prezenta la ședință în contextul în care anumite activități interne ale Ministerului Justiției se suprapun cu ședința CSM.

„Am o agendă supraaglomerată. I-am comunicat președintelui CSM că doar de săptămâna viitoare voi avea posibilitatea să îmi planific prezența la ședințele CSM”, a declarat ministrul.

Cu referire la faptul că mama sa se află în relații de rudenie cu avocatul lui Oleg Sternioală, Fadei Nagacevschi a menționat inițial că nu vrea să discute public despre viața sa privată, iar ulterior a precizat că, de fapt, nu comunică nici cu Iurie Tabarcea, dar nici cu Oleg Sternioală.

„Mama mea este la lucru în Italia. Este plecată să își facă bani de trai. Dar dacă e verișoară cu Tabarcea, e verișoară de-a doua, dacă nu greșesc. Eu pe Sternioală l-am văzut o singură dată în viață, la Judecătoria Buiucani, iar pe Iurie Tabarcea nu l-am văzut de vreo trei ani, cu siguranță. Asta e, sunt rude, dar nu am comunicat. Eu înțeleg că acum o să sape și o să se găsească diferite abordări și teorii conspiraționale”, zice noul ministru al Justiției.

Fadei Nagacevschi a mai declarat pentru ZdG că urmează să se prezinte la următoarele ședințe ale CSM și că are idei despre cum poate fi rezolvat blocajul din sistemul justiției, iar săptămâna viitoare urmează să meargă la Comisia de la Veneția, unde va aborda problema respectivă.

La 4 noiembrie, Oleg Sternioală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Ulterior, judecătorul a fost eliberat din arest, fiind cercetat în stare de libertate. Sternioală a contestat în instanță hotărârea CSM prin care a fost lipsit de imunitate, iar la 12 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a suspendat hotărârea respectivă, în contextul în care membrii CSM au fost revocați din funcție, iar ședința la care s-a luat decizia de a-l lipsi pe Sternioală de imunitate ar fi fost „ilegală”.

Și Ion Druță, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.  Cauza penală a fost inițiată după ce Serviciul de Informații și Securitate a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în anii 2016-2019, fiind constatată „o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate”. În ultimii trei ani, însă, în declarațiile de avere și interese, Ion Druță nu a indicat faptul că ar fi achiziționat bunuri.