Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Năstase cere anularea ordonanței de…

Năstase cere anularea ordonanței de refuz în pornirea unui dosar privind finanțarea PSRM-ului cu bani din Rusia

Andrei Năstase a depus o plângere prin care solicită anularea ordonanţei procurorului anticorupție Alexandru Cernei prin care a fost respinsă inițierea urmăririi penale în cazul finanțării din Federația Rusă a Partidului Socialiștilor (PSRM), după ce una dintre televiziunile deținute de fostul lider al PDM a publicat în iunie 2019 mai multe secvențe video ale negocierilor dintre șeful statului și Vlad Plahotniuc, privind formarea unei alianțe de guvernare.

Ordonanța din 8 iulie trebuie privită ca fiind o consecință logică a trocului dintre Dodon și Plahotniuc ca ambii să evite răspunderea penală”, a declarat președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Potrivit lui Năstase, pentru a fi efectuate măsurile de urmărire penală în acest caz, era necesară implicarea directă a procurorului general, cu dispunerea unei expertize financiar-contabile, or procurorul „i-a audiat superficial” pe Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov.

În ordonanța prin care este refuzată începerea urmării penale în cazul finanțării din Federația Rusă a PSRM este menționat că discuția din 7 iunie 2019 dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, făcută publică în plină criză politică la Chișinău, „pare a nu fi una serioasă”, iar oponenții politici, „se provoacă unul pe altul”.

Procurorul a luat decizia după ce i-a audiat pe Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, dar și după studierea unui răspuns primit de la Serviciul Prevenirea şi Combatere a Spălării Banilor și a rapoartelor PSRM depuse la CEC pe parcursul ultimilor ani.

Potrivit ordonanței, Plahotniuc ar fi declarat că Igor Dodon a confirmat la discuția din 7 iunie că primește în jur de 600 – 700 mii USD pe lună pentru finanțarea PSRM-ului. De cealaltă parte, Igor Dodon le-a spus procurorilor că aceste informații nu corespund adevărului,  „făcând-o în mod intenționat, pentru a înțelege care sunt intențiile acestor persoane și care sunt resursele financiare reale utilizate pentru întreținerea partidului democrat”.