Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Nadejda Toma, aleasă de…

DOC Nadejda Toma, aleasă de CSM la funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție

Consilul Superior al Magistraturii a decis înaintarea candidaturii Nadejdei Toma plenului Parlamentului Republicii Moldova pentru a fi numită în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), președinte al Colegiului penal.

Pentru fotoliul de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului penal au râvnit patru candidați: Liliana Catan, Nadejda Toma, Petru Moraru și Anatolie Țurcan. 

Membrul CSM, Petru Moraru, care este și candidat, a anunțat că își retrage cererea de a participa la acest concurs. De asemenea, Liliana Catan a fost exclusă din cursă, după ce puțin mai devreme declarase că nu va mai participa în contextul în care concursul pentru funcția de președinte CSJ la care și-a înaintat candidatura a eșuat.

Nadejda Toma este, din 2018, președintă a Colegiului disciplinar de pe lângă CSM din 2018, iar din 2014 – judecătoare la CSJ, anterior deținând funcția de președintă a Judecătoriei Ialoveni. Ea a făcut parte din completul de judecători care, la 22 februarie 2017, a menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pe numele ex-premierului Vlad Filat în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență. De asemenea, în noiembrie 2018, alături de Vladimir Timofti și Anatolie Țurcan, a pus punct în dosarul lui Platon, declarând neîntemeiat decursul depus de avocatul acestuia împotriva deciziei CA Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Nadejda Toma a ridicat un salariu de peste 370 de mii de lei din funcția de judecătoare la CSJ. Alte surse de venit, Toma le-a avut din activitatea de la Institutul Național al Justiției, Universitatea de Studii Europene din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova – peste 18 mii de lei.

În proprietatea familiei Toma este o casă de locuit, cu o suprafață de 155.7 m.p., în valoare de peste 415 mii de lei, un apartament ce indică o valoare de 688 de mii de lei și o altă avere imobiliară – 23 de mii de lei.

Familia Toma conduce două autoturisme, Peugeot 307 și KIA Sportage, ultima indicând că valorează 0 lei.