Principală  —  IMPORTANTE   —   Morari: „Dodon mi-a spus că…

Morari: „Dodon mi-a spus că procuror general va fi Stoianoglo”

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, plasat sub control judiciar, a declarat, în cadrul ediției din 19 februarie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV”, că a avut două întâlniri cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, iar la una dintre ele șeful statului i-a spus că procuror general va deveni Alexandr Stoianoglo.

Potrivit lui Morari, o întrevedere a avut loc în septembrie și alta la sfârșitul lunii noiembrie, în incinta Președinției și a vilei de la Condrița, iar la acestea au participat persoane din anturajul lui Dodon.

„Au fost două întâlniri. Una, în timp de două-trei săptămâni de la revenirea mea în funcție. A fost o întâlnire de curtoazie și a avut loc la Președinție. Președintele a abordat probleme din sistemul Procuraturii, dar cea mai mare problemă a lui era dacă eu am intenția să desfășor o activitate obiectivă și independentă. El mi-a comunicat la acel moment că în aprilie, când eu am fost destituit, Vladimir Plahotniuc i-ar fi comunicat că m-a destituit pentru că eu am vrut să reiau dosarul cu finanțarea PSRM”, a declarat Morari.

De asemenea, el a dezvăluit că șeful statului s-a interesat de dosarele foștilor judecători Ion Druță și Oleg Sternioală, dar și de ce nu sunt efectuate investigații în privința liderului Platformei DA, Andrei Năstase.

„Am discutat și problema dacă întâlnirile mele cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare sau cu ambasadorii statelor străine nu pot fi privite ca imixtiune în activitatea Procuraturii. Tot la acea discuțuie am înțeles de la președintele Dodon că procuror general va fi domnul Alexandr Stoianoglo. De fapt, din cei patru candidați, dacă sincer vorbind, eu tot consideram că Consiliul Superior al Procurorilor ar putea să îl selecteze doar pe domnul Stoianoglo. El a spus direct că consideră că va fi Stoianoglo”, a mai adăugat șeful suspendat al PA.

ZdG va solicita o reacție din partea președintelui mâine.

Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general la 29 noiembrie 2019.

La 10 ianuarie, în ziua în care au fost încheiate verificările la cele două procuraturi specializate, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore. Ulterior, acesta a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 și plasat sub control judiciar la 14 februarie, când a avut loc prima ședință de judecată privind primul dosar în care figurează Morari, bănuit de abuz de serviciu și fals în acte publice. Totodată, pe numele său a fost pornită o altă cauză, șeful suspendat al PA fiind bănuit de îmbogățire ilicită.