Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministra Justiției din România: Vrem…

Ministra Justiției din România: Vrem ca Republica Moldova să aibă contact cu cei mai buni experți români „pe apelare rapidă”

Sursa foto: FB/

Ministerul român al Justiției va furniza R. Moldova experți pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat Alina Gorghiu, ministra justiției din România, joi, 25 aprilie, în cadrul unui briefing de presă susținut la București alături de omoloaga sa, Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției din R. Moldova, care s-a aflat într-o vizită de lucru la București.

Buna cooperare dintre Ministerele de Justiție, agenda europeană a R. Moldova și expertiza română de care ar putea beneficia R. Moldova, prioritățile comune pe segmentul justiției, evoluția proceselor care au loc în sectorul justiției din Republica Moldova, printre subiectele abordate în cadrul întrevederii de la București.

„Este un context geopolitic actual foarte important, motiv pentru care aderarea R. Moldova la UE este și chestiune de securitate regională. Locul Republicii Moldova este lângă noi, în Uniunea Europeană. Reforma justiției este crucială pentru integrarea R. Moldova.

Am reiterat sprijinul nostru, al României, al Ministerului Justiției din România pentru a susține nu doar declarativ, dar foarte concret parcursul european al R. Moldova. Ministerul român al Justiției va furniza experți pentru aderarea la UE. Vrem ca Republica Moldova să aibă „pe apelare rapidă” contact cu cei mai buni experți români. Ne mobilizăm pentru a organiza anul acesta cel de-al treilea Forum de Justiție România-Republica Moldova unde ne propunem să încheiem un nou Plan de Acțiune în domeniul justiției. Vom analiza oportunitatea înființării unui post de magistrat de legatură al României în Republica Moldova.

Avem un volum mare de cereri de asistență juridică. Aproape 250 de dosare doar în 2023, fără să luăm în considerare corespondență intermediară. Dacă le adăugăm și pe acelea, ne apropiem de 1000 de dosare. Cooperarea noastră trebuie să se extindă și între sistemele noastre penitenciare și în domeniul probațiunii. Avem protocoale de colaborare care vor fi actualizate”, a conchis Alina Gorghiu, ministra justiției din România.

Ministra justiției din R. Moldova, Veronica Mihailov-Moraru susține că în cadrul întrevederii s-a referit în mod special la politicile promovate pentru a spori eficiența și transparența sectorului justiției, fortificarea capacităților organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor; eficientizarea activității instituțiilor abilitate cu combaterea și investigarea corupției și contracararea promptă a riscurilor de securitate națională.

„Un subiect important al discuției a fost procesul de pregătire al autorităților din Republica Moldova pentru negocierile bilaterale de aderare la UE. În context, am remarcat expertiza României oferită până acum, care a fost extrem de utilă.

Am agreat cu doamna Gorghiu asupra detașării, pe termen scurt, a colegilor din cadrul Ministerului român al Justiției la instituția pe care o conduc, pe o listă de domenii clar identificate, pentru a beneficia de expertiză în procesul de armonizare a legislației naționale la acquis-ul comunitar.

Am analizat oportunitatea înființării unei noi funcții de magistrat de legatură al României în Republica Moldova. Împreună cu doamna ministru am convenit să intensificăm cooperarea între sistemele noastre penitenciare și de probațiune. Am reiterat că este binevenită preluarea de bune practici din România pentru funcționarea eficientă a sistemului penitenciar din țara noastră, consolidarea sistemului de probațiune, dar și pregătirea profesioniștilor din domeniile juridice conexe justiției.

I-am mulțumit doamnei Gorghiu pentru disponibilitatea Ministerului Justiției din România de a susţine iniţiativele noastre de consolidare a cadrului normativ şi instituțional, acestea fiind îndreptate să satisfacă atât așteptările legitime ale cetățenilor, cât și cele ale Uniunii Europene, care ne acordă încredere în accelerarea pe parcursul nostru european. Parteneriatul cu România rămâne a fi cel mai valoros pentru Guvernul Republicii Moldova și cetățenii săi”, a conchis Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției.