Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministra Justiției a discutat cu…

Ministra Justiției a discutat cu judecătorii CSJ care au renunțat la mandat: „Indiferent de motivele cererilor depuse, urmează a se ține cont în primul rând de interesul public”

Imagine simbol

În contextul reformei justiției și evaluării extraordinare a judecătorilor, dar și a demisiilor mai multor judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), ministra Veronica Mihailov-Moraru a avut luni, 20 februarie, o întrevedere cu judecătorii CSJ. La ședință au fost invitați toți judecătorii CSJ și au participat atât dintre cei care și-au depus demisia, cât și cei care nu au renunțat la mandat, menționează Ministerul Justiției.

„Scopul acestei întâlniri a fost de a avea un schimb de opinii asupra proiectelor de legi privind reforma CSJ, dar și pentru a discuta despre situația creată în contextul demisiilor anunțate, riscurile ce pot surveni și necesitatea de a identifica soluții comune pentru a evita blocajul în sistemul judecătoresc”, se menționează în comunicatul instituției.

Ministra Justiției a subliniat că „înțelege că pot fi unele îngrijorări ale judecătorilor față de mecanismul de evaluare, dar reforma justiției pe segmentul verificării integrității judecătorilor trebuie să continue, și este o necesitate”. În contextul demisiilor și circumstanțelor în care au avut loc, „doar se alimentează percepția publică privind semnalele de rezistență ale sistemului judecătoresc față de noile legi”, potrivit oficialei.

„De aceea, indiferent de motivele cererilor depuse, urmează a se ține cont în primul rând de interesul public, și anume de a asigura funcționalitatea Curții și continuitatea examinării dosarelor aflate pe rol, cel puțin până la începerea nemijlocită a evaluării.

Procedura de vetting este diferită de cea de pre-vetting, fiind oferite și garanții suplimentare în procesul de evaluare, inclusiv prin participarea noului CSM ca organul de auto-administrare în sistemul judecătoresc care are un rol definit. De aceea este important ca CSJ să examineze contestațiile împotriva comisiei de pre-vetting, ca Adunarea Generală să aibă loc, să fie constituit un CSM funcțional pentru ca sistemul judecătoresc să revină treptat la capacitatea proprie de a rezolva problemele.

Exercițiul de evaluare a judecătorilor CSJ trebuie înțeles ca fiind un mecanism aplicat o singură dată inclusiv în contextul reformării Curții. Acest mecanism a fost consultat public, inclusiv expertizat de Comisia de la Veneția, și urmare a discuțiilor comune, poate fi ajustat suplimentar pentru a face cât mai echilibrate condițiile evaluării. Mai mult, judecătorii care vor promova evaluarea vor avea dreptul la majorarea salariului”, a mai spus Veronica Mihailov-Moraru.

Marți, 14 februarie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile de demisie depuse de 16 judecători din cadrul Curţii Supreme de Justiţie.

Ulterior intervenirii demisiei judecătorilor, efectiv, la Curtea Supremă de Justiție vor activa 5 judecători în cadrul Colegiului Civil Comercial şi de Contencios Administrativ şi 3 judecători în cadrul Colegiului Penal, ţinând cont că un judecător este detaşat în CSM”, trage alarma instanța, într-un comunicat de presă.

Ala CobăneanuSvetlana FilincovaIurie DiaconuVictor Boico şi Victor Burduh vor pleca din sistemul judecătoresc la 1 martie 2023; Elena Cobzac – din 13 martie 2023, iar Nadejda TomaLiliana CatanMaria GhervasGalina StratulatIurie Bejenaru şi Ghenadie Plămădeală – din 31 martie 2023. Totodată, CSM a acceptat cererile de demisie depuse de Victor MicuLuiza Gafton și Petru Moraru, toți trei judecători la CSJ, membri detaşaţi în CSM, care au solicitat să le fie aprobată demisia din data de 3 aprilie 2023. A fost acceptată și cererea de demisie depusă de Anatolie Galben, un alt membru al CSM, judecător detașat de la Curtea de Apel (CA) Chișinău.