Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Ministra Justiției, despre definitivarea…

DOC Ministra Justiției, despre definitivarea proiectului Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor: „Sistemul judecătoresc acceptă cu greu această reformă”

Sursa foto: justice.gov.md

În vederea definitivării proiectului Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, Ministerul Justiției a prezentat în cadrul ședinței grupului de lucru, proiectul de concept cu privire la mecanismul de evaluare extraordinară, se anunță într-un comunicat luni, 20 februarie.

Potrivit reprezentanților Ministerului, mecanismul de evaluare cuprinde 3 faze. Faza pre-vetting prevede filtrarea candidaților pentru funcțiile de conducere din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Consiliului Superior al Procuraturii (CSJ) și pentru membrii colegiilor judiciare și cele ale procuraturii. Pre-vetting-ul este o evaluare a candidaților înscriși benevol la cursa pentru funcția de judecător în cadrul CSM, iar nepromovarea acestui procedeu nu atrage după sine consecințe asupra carierei judecătorului, fiind un proces de filtrare pentru eventuala promovare în organul de autoadministrare.

Faza a doua este vettingul sau evaluarea judecătorilor și a candidaților ce vor dori să devină judecători ai Curții Supreme de Justiție. Vetting-ul, presupune verificarea etică și financiară care va fi aplicată judecătorilor și candidaților la funcția de judecători ai CSJ, precum și judecătorilor și procurorilor cu funcții de conducere. Rezultatele Vetting-ului vor genera efecte mai puternice pentru cariera acestora. Subiecții ce nu au promovat vetting-ul, ar putea fi demiși, doar pentru cazurile nejustificate a diferențelor evidente, între cheltuieli și venituri.

În faza trei va avea loc evaluarea judecătorilor și a procurorilor din funcțiile și instituțiile cheie.

Consultările au avut loc în format hibrid, cu prezență fizică și online a reprezentanților din cadrul CSM, CSP, Instanțelor judecătorești de toate nivelurile, Procuraturilor, a societății civile și partenerii de dezvoltare.

„Toate inițiativele promovate de Ministerul Justiției în cadrul reformei sistemului de justiție au fost și sunt consultate cu Comisia de la Veneția în vederea aplicării și respectării celor mai bune practici. Și acest proiect de Lege a fost expediat spre consultare Comisiei de la Veneția și, urmare a propunerilor și ajustărilor pe care le vom efectua, proiectul definitivat va fi expediat repetat spre avizare către Comisie”, a menționat ministra Justiției.

Autorii proiectului anunță că în proiectul de lege a fost stabilită o marjă exactă rezonabilă de diferență acceptabile între cheltuielile și veniturile declarate de subiectul evaluării și se intenționează introducerea unor garanții suplimentare pentru a asigura că judecătorii și procurorii să nu fie penalizați aspru pentru încălcări minore, se menționează în comunicat.

În contextul demisiilor unor judecători din cadrul actualului CSJ, ministra a declarat, că „sistemul judecătoresc acceptă cu greu această reformă deși a fost implicat plenar, începând cu anul 2021, în toate procesele de consultare și elaborare a legislației ce se referă la mecanismul de evaluare”. Veronica Mihailov-Moraru, a făcut apel la „continuarea consultărilor și identificarea soluțiilor comune. Aceste semnale de rezistență și potențiale blocaje nu aduc beneficii nimănui, aceste acțiuni doar sporesc neîncrederea societății în justiție. Trebuie să ne conjugăm eforturile în mod constructiv și să ne gândim la interesul public”, a conchis ministra Justiției.

Proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor urmează a fi supus procedurii de consultări publice, definitivat, și ulterior trimis spre avizare către autoritățile competente.

Doar 5 dintre cei 28 de judecători candidați la funcția de membri CSM (din rândul judecătorilor) au trecut testul de integritate, verificarea averii, istoricului fiscal. Ceilalți au picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.