Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Justiției expediază Guvernului un…

Ministerul Justiției expediază Guvernului un proiect de lege care ar permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei. Detalii despre mecanismele prin care se propune înaintarea acuzării

Ministerul Justiției (MJ) va expedia miercuri, 25 mai, Guvernului un proiect de lege care ar permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la organele de drept. Anunțul în acest sens a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unui briefing de presă.

„Cunoașteți și dumneavoastră că avem multe cazuri când persoane față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor, au reușit să fugă în străinătate sau să se ascundă, sfidând legislația și organele de drept, iar din acest motiv dosarele nu pot fi finalizate, persoanele nu pot fi trase la răspundere”, a declarat Litvinenco.

Ministerul Justiției a propus mai multe soluții care ar permite înaintarea acuzării învinuitului aflat peste hotare.

În primul caz, dacă persoana se eschivează de la urmărirea penală și fuge în altă țară, iar procurorul cunoaște locul aflării acestuia, se va adresa autorităților din statul respectiv pentru a fi înaintată acuzarea cu respectarea tuturor garanțiilor prevăzute de legislație.

„Ulterior, după parcurgerea pașilor legali, cauza va putea fi transmisă în judecată. Vreau să precizez că un impediment major, care există în legislație, constă în faptul că finalizarea urmăririi penale și trimiterea cauzei în judecată este îngreunată de cerința legală a prezenței învinuitului și necesitatea eventuală de a recurge la mecanismul extrădării, care este un proces îndelungat și nu întotdeauna se soldează cu rezultatul scontat”, a menționat Litvinenco.

Al doilea mecanism, prin care se propune înaintarea acuzării în lipsa învinuitului, se referă la situația când învinuitul a dispărut, sustrăgându-se de la urmărirea penală sau locul aflării lui nu este stabilit, ori nu este posibilă asigurarea prezenței acestuia.

„În situația respectivă, înaintarea acuzării în lipsa învinuitului și finalizarea urmăririi penale va fi verificată de către un judecător de instrucție, la solicitarea procurorului, care va dispune finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului, prezentând copia ordonanței de punere sub învinuire, contra semnăturii apărătorului ales sau acelui care acordă asistență juridică garantată de stat (…). Mecanismul respectiv este unul de deblocare a activității instituțiilor de drept care permite finalizarea consecutivității logice a acțiunilor de urmărire penală deja întreprinse. Totodată, din moment ce acordăm pârghia respectivă organelor de drept, este necesar de prevăzut și mecanismul „check and balance” care să asigure protecția drepturilor și intereselor învinuitului. Anume din acest considerent s-a decis implicarea judecătorului de instrucție în acest proces, pentru a evita eventualele abuzuri atunci când se va recurge la acest mecanism”, a accentuat ministrul Justiției.

Anterior, asupra proiectului de lege au fost inițiate consultări publice, la care au participat judecători, procurori, avocați și reprezentanți ai Parlamentului, Președinției și Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul de lege urmează să fie propus Guvernului spre examinare, iar ulterior Parlamentului pentru a fi aprobat.