Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministerul Justiției cere opiniile cetățenilor…

Ministerul Justiției cere opiniile cetățenilor privind aplicarea prevederilor unui articol din CP care vizează sancționarea judecătorilor

Foto-simbol

Ministerul Justiției inițiază consultarea opiniei publice și solicită societății civile, autorităţilor publice, partenerilor naționali și internaționali să se pronunțe cu opinii argumentate în privința aspectelor legate de aplicarea prevederilor art. 307 din Codul penal (CP) al R. Moldova.

Drept temei, ministerul menționează, într-un comunicat de presă, că ar fi „evenimentele din sectorul justiției, implicit opiniile expuse în cadrul Forumului „Reformarea justiției și combaterea corupției” din 23 iulie 2019, precum și discuțiile în rândul actorilor din domeniu”.

Art. 307 din CP prevede sancționarea judecătorilor pentru decizii contrare legii.

„Obiectivul nostru este crearea unui sistem de justiție independent, eficient și responsabil. Iar acest obiectiv poate fi realizat doar dacă vom asigura ca procedurile ce țin de cariera judecătorilor privind numirea și promovarea acestora să fie desfășurate în baza unor criterii obiective și a unor proceduri transparente. Cei care vor încălca regulile trebuie să fie trași la răspundere în conformitate cu legea. Doar astfel noi avem șanse să atingem scopul propus. Atâta timp cât judecătorii și procurorii din interiorul sistemului nu-și vor asuma responsabilitatea față de societate asupra modului în care acționează fiecare dintre cei care activează în procuratură și justiție, noi nu avem nicio șansă să schimbăm lucrurile”, a declarat secretarul de stat Nicolae Eșanu în cadrul Forumului „Reformarea justiției și combaterea corupției”.

Opiniile și sugestiile însoțite de argumentele de rigoare sunt așteptate la adresa de e-mail: daniela.ciornii@justice.gov.md.