Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Maia Sandu și Dorin Recean,…

Maia Sandu și Dorin Recean, în așteptarea deciziei de a fi (sau nu) citați în procesul concesionării Aeroportului

Foștii membri ai Guvernului condus de Iurie Leancă, printre care actuala președintă a țării, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean, vor afla peste trei săptămâni dacă urmează să fie citați în calitate de martori în procesul cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Asta pentru că ședința programată pentru 4 martie, în care instanța urma să se expună pe acest subiect, a fost amânată.

Pe 4 martie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost programată o nouă ședință de judecată în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, în care opt foști oficiali de rang înalt sunt judecați pentru că ar fi prejudiciat statul cu peste 392 de milioane de lei în urma concesionării aeroportului.

Ședința din 4 martie. foto: ZdG

În debutul ședinței, fostul director financiar al întreprinderii, Alexandru Ciutac, vorbitor de limbă rusă, a fost întrebat dacă i-a fost pus la dispoziție rechizitoriul tradus în limba rusă. Deși acesta a spus că procurorii i-au oferit o copie a rechizitoriul, tradus în limba rusă, judecătoarea Djeta Chistol a precizat că avocatul acestuia a informat instanța că Ciutac nu a primit rechizitoriul. Într-un final, s-a constatat că, înainte de a informa instanța, avocatul nu și-a întrebat clientul dacă a primit sau nu rechizitoriul tradus în limba rusă.

La rândul lui, procurorul de caz Victor Muntean a spus că Alexandru Ciutac a primit rechizitoriul în luna septembrie 2023, iar faptul că avocatul lui nu cunoaște despre asta nu ar trebui să fie temei pentru amânarea ședinței.

Completul de judecată alcătuit din Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Petru Păun a decis însă amânarea ședinței pentru 22 martie.

„Instanța a clarificat chestiunea dacă tuturor participanților la proces, care nu cunosc limba de stat, le-a fost înmânat o traducere a rechizitoriului. Acesta a fost temei pentru amânarea de astăzi”, a spus avocatul Victor Munteanu, care îl reprezintă pe fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr.

În ședința de luni, 4 martie, completul de judecată urma să se pronunțe pe marginea cererilor avocaților privind citarea în calitate de martori a mai multor demnitari.

Avocatul lui Iurie Leancă a cerut judecătorilor să invite în calitate de martori întreaga echipă a Cabinetului de miniștri condus de ex-premierul Leancă, printre ei fiind actuala președintă a țării, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean.

Iar avocatul Victor Munteanu a cerut ca în lista martorilor să fie incluși ex-premierii Pavel Filip și Sergiu Litvinenco, fostul președinte al PDM, Dumitru Diacov, foștii președinți ai Parlamentului, Marian Lupu și Igor Corman, dar și fosta vicepreședintă a Parlamentului, Liliana Palihovici.

De la stânga la dreapta: Petru Jardan, Alexandru Ciutac, Tudor Copaci, translatorul, Angela Susanu, Maria Șendilă, Iurie Leancă și Valeriu Lazăr. Foto: ZdG

Concesionarea Aeroportului Chișinău a fost realizată în mai mulți pași. Mai întâi, la 19 iunie 2012, Guvernul a emis o hotărâre cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea bunului. A urmat hotărârea din 29 mai 2013 a Guvernului interimar  condus de Iurie Leancă, prin care s-a aprobat concesionarea şi au fost stabilite condiţiile acesteia. Apoi, la 4 octombrie 2013, Cabinetul de miniştri a reconfirmat decizia privind concesionarea Aeroportului Chişinău aprobată în luna mai. Maia Sandu, care în acea perioadă deținea portofoliul de ministră a Educației, s-a abţinut, iar reprezentanţii liberalilor reformatori au votat contra. După toți acești pași, tot în 2013, aeroportul a fost concesionat  pe o perioadă de 49 de ani companiei „Avia Invest” (fondată cu 28 de zile înainte de tranzacție), afiliată ex-deputatului fugar, Ilan Șor. 

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului pe 27 martie 2023, în baza unei decizii a Curții de Apel Chișinău. Compania concesionară fusese acuzată că nu a realizat investițiile promise în dezvoltarea aeroportului. La mijlocul lunii noiembrie curent, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a precizat că pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportului sunt necesare investiții de 200-300 de milioane de lei, astfel că se iau în calcul mai multe opțiuni, inclusiv concesionarea acestuia. 

Opt foști oficiali de rang înalt, pe banca acuzaților 

La 2 mai curent, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul în care statul ar fi fost prejudiciat cu peste 392 de milioane de lei în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost transmis în judecată. În dosar figurează opt persoane: fostul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă; ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr; fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci; fosta directoare adjunctă a APP, Angela Susanu; fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a APP, Maria Șendilă; ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat (Î.S.) „Aeroportul Internațional Chișinău”, Petru Jardan; fostul director financiar al întreprinderii, Alexandru Ciutac; șefa Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău, Alla Țubari. 

Procuratura susține că inculpații au concesionat în 2013 Aeroportul Internațional Chișinău în interesul unei „organizații criminale”, iar acum riscă închisoare de la 4 la 8 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Procurorii mai spun că Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci și Petru Jardan ar fi micșorat procentul din profit care urma să ajungă în bugetul de stat în urma concesionării aeroportului –  de la 8% la 1%, iar concursul ar fi fost mimat, statul fiind prejudiciat. 

Examinarea dosarului concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a început la 18 mai curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, cauza fiind repartizată judecătoarei Djeta Chistol. În cadrul primei ședințe, avocații au înaintat o cerere pentru formarea unui complet din 3 judecători. Cererea a fost acceptată, fiind constituit completul de judecată alcătuit din Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Petru Păun. 

Tatiana Bivol, Djeta Chistol și Petru Păun. Foto: ZdG