• Maia Sandu consideră decizia de astăzi a Curții de Apel „similară cu cea a CC precedente, care a numărat zilele greșit”

  Maia Sandu consideră decizia de astăzi a Curții de Apel „similară cu cea a CC precedente, care a numărat zilele greșit”
  vizualizări
  24 septembrie 2019 | 21:31

  Intenția de a organiza Adunarea generală extraordinară a judecătorilor are drept scop punerea piedicilor la reformele din justiție, a declarat șefa Executivului, Maia Sandu, în cadrul ediției din 24 septembrie a emisiunii „Moldova în direct” de la M1.

  Premierul susține că, deși judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) nu sunt printre semnatarii cererii de convocare a adunării extraordinare, „e foarte clar și noi cu toții înțelegem că ei sunt cei care încearcă să manipuleze cu anumiți judecători prin aceste acțiuni, pentru că CSJ este prima pe lista reformelor în justiție”.

  „Eu consider că decizia de astăzi a Curții de Apel este similară cu decizia Curții Constituționale (CC) precedente, care a numărat zilele greșit. S-au grăbit așa încât să nu lase decizia la latitudinea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să nu mai amâne decizia de stabilire a Adunării judecătorilor”, a sugerat șefa Cabinetului de miniștri.

  Comentând faptul că președintele CSJ, Ion Druță, a rămas astăzi, 24 septembrie, fără imunitate, Maia Sandu a subliniat că el „a avut un rol în mai multe dosare contradictorii, ca să le spun abuzive, inclusiv anularea mandatului primarului ales al Chișinăului anul trecut”.

  „Ceea ce se întâmplă în sistemul judecătoresc demonstrează că oamenii de acolo înțeleg că noi suntem serioși atunci când vorbim despre reforme și schimbare. (…) E un semnal clar pentru anumiți judecători că se înfierbântă situația și mulți dintre ei, probabil, sunt vizați”, a adăugat aceasta.

  Druță este urmărit penal în cadrul unui dosar deschis ieri, 23 septembrie, pe faptul îmbogățirii ilicite. Astăzi, 24 septembrie, după ce CSM a admis ridicarea imunității lui Ion Druță și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat percheziții la biroul de serviciu al șefului CSJ.

  Tot astăzi, judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău au adoptat o încheiere prin care au decis organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie. Pe ordinea de zi au fost stabilite două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Viceprimarul Chironda, după ce porțiuni de trotuar au rămas fără pavaj: Lucrul nu a fost terminat

  După ce în mediul online au apărut mai multe fotografii cu porțiuni de trotuare rămase fără pavajul recent plasat, viceprimarul municipiului Chișinău responsabil de urbanism și mobilitate urbană, Victor Chirond…
  Viceprimarul Chironda, după ce porțiuni de trotuar au rămas fără pavaj: Lucrul nu a fost terminat

  Studenții vor putea vota în orașele în care învață, chiar dacă nu au înregistrare de domiciliu

  Pe mii de tineri cu drept de vot din R. Moldova scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 îi va prinde în alte localități decât cele de baștină. Este vorba în special despre studenții care învață în Chișinău,…
  Studenții vor putea vota în orașele în care învață, chiar dacă nu au înregistrare de domiciliu

  Dosarul crimei de la Atrium: Prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, amânată

  Prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău în cazul omorului de la Atrium, pentru care, conform sentinței primei instanțe, nu a fost condamnat nimeni, programată pentru data de 28 septembrie, a fos…
  Dosarul crimei de la Atrium: Prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, amânată

  Primarul interimar al municipiului Bălți are COVID-19 și a fost internat în spital. Cine îl va înlocui

  Primarul interimar al municipiului Bălți, viceprimarul Nicolai Grigorișin, a fost testat pozitiv la noul tip de coronavirus. Acesta a anunțat marți, 29 septembrie, că are și pneumonie și va pleca în concediu me…
  Primarul interimar al municipiului Bălți are COVID-19 și a fost internat în spital. Cine îl va înlocui

  Coronavirus: Nouă din zece pacienţi vindecaţi de COVID-19 se confruntă cu efecte secundare(Studiu)

  Nouă din zece pacienţi vindecaţi de COVID-19 au declarat că s-au confruntat cu efecte secundare precum oboseala, simptome psihologice, dar şi pierderea mirosului şi a gustului, potrivit unui studiu preliminar r…
  Coronavirus: Nouă din zece pacienţi vindecaţi de COVID-19 se confruntă cu efecte secundare(Studiu)

  Comrat: Sute de consumatori au rămas fără gaz din cauza inundațiilor

  Inundațiile puternice din capitala Comrat, UTA Găgăuzia, au distrus circa 50 de metri de gazoduct de presiune medie. Potrivit serviciului de presă al SA „Moldovagaz”, drept consecință, de la rețea au fost decon…
  Comrat: Sute de consumatori au rămas fără gaz din cauza inundațiilor